Gazdasági bűncselekmények - különös tekintettel a számvitel rendjének megsértésére

Erdélyiné Fodor Enikő (2023) Gazdasági bűncselekmények - különös tekintettel a számvitel rendjének megsértésére. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Erdélyiné Fodor_Enikő_S6A1Z9.pdf] PDF
Erdélyiné Fodor_Enikő_S6A1Z9.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (680kB)
[thumbnail of BA_O_Erdélyiné Fodor_Enikő.pdf] PDF
BA_O_Erdélyiné Fodor_Enikő.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (308kB)
[thumbnail of BA-B_Erdélyiné Fodor_Enikő.pdf] PDF
BA-B_Erdélyiné Fodor_Enikő.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (4MB)
[thumbnail of Erdélyiné Fodor Enikő_BSC_Bírálat és kérdés.pdf] PDF
Erdélyiné Fodor Enikő_BSC_Bírálat és kérdés.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (255kB)

Absztrakt (kivonat)

A gazdasági bűncselekmények számos problémát idéznek elő a társadalomban, gátolják a gazdasági fejlődést, hátrányosan érintik a fogyasztókat. Magyarországon a gazdasági bűnözés a rendszerváltás óta növekvő tendenciát mutat, ezért úgy gondolom, mindenképpen érdemes foglalkozni a témával. Dolgozatom célja alapvetően a gazdasági bűncselekmények természetének megismerése volt, valamint igyekeztem mélyebben megérteni, hogy milyen tényezők vezetnek az ilyen típusú bűncselekmények nagy számú elkövetéséhez, milyen módszerek vannak jelenleg alkalmazásban a visszaszorításukra, illetve hogyan lehetne még hatékonyabbá tenni a megelőzést akár szankciók, akár más jellegű intézkedések által, nagy hangsúlyt fektetve a számvitel rendjének megsértése bűncselekménye. Dolgozatomban választ kerestem többek között arra, hogy melyek a leggyakoribb gazdasági bűncselekmények és milyen összefüggés tapasztalható a szankciók és az elkövetés gyakorisága között. Kutattam, továbbá, hogy milyen jellegű vállalkozások körében kerül leggyakrabban elkövetésre gazdasági bűncselekmény, és mutatható-e ki összefüggés ezek között. Vizsgálat alá vettem, hogy milyen nagyságrendben kerül elkövetésre a számvitel rendjének megsértése a törvények hiányos ismerete miatt, illetve megpróbálok erre megoldást találni és javaslatot tenni. Kvalitatív kutatásom során, a jogi és a számviteli szakmában jártas szakértőkkel készített interjúk során gyűjtöttem információkat, majd elemeztem azokat. Legfontosabb megállapításaim, hogy a leggyakoribb gazdasági bűncselekmény a költségvetési csalás, a visszaszorítása érdekében pedig első sorban a megelőzésre kellene hangsúlyt fektetni, nem pedig a szankcionálásra. Leggyakrabban a KKV szektorban kerül elkövetésre gazdasági bűncselekmény, beleértve a számvitel rendjének megsértését a törvények hiányos ismerete miatt, ahol megfelelő oktatás, az információs rendszer és a belső ellenőrzés biztosítása segíthetne a megelőzésben. Állami szinten pedig a jogszabályok átláthatóságán és értelmezhetőségén lenne érdemes javítani.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Alacs-Gulyás Anikó
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Sisa Krisztina
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: gazdasági bűncselekmények, gazdasági bűnözés, költségvetési csalás, szankciók, számvitel rendjének megsértése
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Máj. 14. 08:10
Utolsó módosítás: 2024. Máj. 14. 08:10

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet