SCRUM és a modern szoftverek kapcsolata

Horváth Krisztián (2023) SCRUM és a modern szoftverek kapcsolata. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Horváth_Krisztián_YCX5GY.pdf] PDF
Horváth_Krisztián_YCX5GY.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2038. November 30..

Download (3MB)
[thumbnail of Titkosítási_kérelem.pdf] PDF
Titkosítási_kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (49kB)
[thumbnail of BA_O_Horváth_Krisztián.pdf] PDF
BA_O_Horváth_Krisztián.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2038. November 30..

Download (167kB)
[thumbnail of Horváth Krisztián szakdolgozat-biralat-es-javaslat 2023.pdf] PDF
Horváth Krisztián szakdolgozat-biralat-es-javaslat 2023.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (353kB)
[thumbnail of BA_B_Horváth_Krisztián.pdf] PDF
BA_B_Horváth_Krisztián.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (424kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom szorosan kapcsolódik a munkám során tapasztalt kihívásokhoz, melyek kapcsán sok új technológiával, valamint nagyvállalati standardokkal ismerkedtem meg. Ezen modern fejlesztési eljárások, valamint technológiai problémák bemutatásán és elemzésén felül, a szakdolgozatomban kitérek a technológiai megoldások megjelenésének szükségességének okaira, mind üzleti, mind informatikai szempontból, valamint adott esetben a velük járó technológiai korlátokra is. A szakdolgozat első felében mutatom be az agilis és SCRUM módszertanokat, rávilágítva megjelenésük és szükségességük okaira, kiemelve a szoftverfejlesztésben és üzemeltetésben játszott fontos szerepüket. Ezt követőn a szoftverfejlesztéshez használt a téma szempontjából releváns keretrendszereket mutatok be, mint a Java Spring, vagy a Hibernate, kitérve azok forradalmi újításaira, ugyanakkor ismertetve az hátrányaikat. Mindezen keretrendszereket gyakorlati szemszögből is megvilágítottam egy demonstratív mikroszolgáltatás fejlesztésével. Ehhez a korábban elemzés és bemutatás alá vetett a keretrendszereket választottam, így megerősítve az elméletben feltárt agilis módszertani jellemzőket a gyakorlatban is. A szakdolgozat további jelentős részeként kitértem forráskód menedzsment fontosságára, előnyeire, valamint részletesen bemutattam néhány ezekhez szükséges népszerű megoldást, mint a Git. Ezt követően részletesen bemutattam és elemeztem a modern alkalmazás üzemeltetés vívmányait, köztük a CI/CD pipelineokat, mikroszolgáltatásokat, konténerizációt, ezáltal feltárva az agilis gyakorlatok megjelenését a szoftver üzemeltetésben. Ezen szekció lezárásaként egy átfogó platformot is megnevezek, az Azure DevOps-ot, valamint szót ejtek a felhőtechnológiáról, ezzel szemléltetve korábbi vívmányokban rejlő potenciált. Végül összegeztem a szakdolgozatban megvilágított eredményeket, melyekből levontam a tanulságokat, amik alapján egy afféle „Big Picturet” állítottam fel a technológiai vívmányokról, és az ezekben rejlő üzleti lehetőségekről, ugyanakkor azonosítva az azok által teremtett kihívásokat, lehetséges megoldásokat javasolva.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatbázis, adatbáziskezelés, Java, szoftverfejlesztés, üzemeltetés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Máj. 14. 08:10
Utolsó módosítás: 2024. Máj. 14. 08:10

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet