Személyiség- és karaktertipológia alkalmazása az emberi erőforrás menedzsmentben

Kósi Dorina (2023) Személyiség- és karaktertipológia alkalmazása az emberi erőforrás menedzsmentben. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Kósi_Dorina_OZG48P.pdf] PDF
Kósi_Dorina_OZG48P.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Kósi_Dorina_OZG48P_összefoglalás.pdf] PDF
Kósi_Dorina_OZG48P_összefoglalás.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (337kB)
[thumbnail of Kósi_Dorina.pdf] PDF
Kósi_Dorina.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (192kB)
[thumbnail of Kósi Dorina_2023.pdf] PDF
Kósi Dorina_2023.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (228kB)
[thumbnail of Szakdolgozat_bírálat_Kósi_Dorina_2023.pdf] PDF
Szakdolgozat_bírálat_Kósi_Dorina_2023.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája a személyiség- és karaktertipológia ismeretének használata az emberi erőforrás menedzsment területén. A témaválasztásom oka, hogy napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek a pszichológiai eszközök alkalmazásai a munkahelyen, mindemellett a humánpolitika jelentősége nagy mértékben növekedett az utóbbi tíz évben, ehhez viszont szükséges a munkavállalók személyének valódi ismerete. Két tipológiát emeltem ki jelentősebben a dolgozatomban, ezek az MBTI személyiségtipológia és az enneagram karaktertipológia. Emellett egy bekezdés erejéig a DISC személyiségtesztet is ismertetem. Azért ezt a hármat emeltem ki, mert a dolgozathoz készült kutatásaim során ez a három módszertan volt a leginkább ismertebb, leggyakrabban használatos. A célom az volt, hogy felmérjem elméleti és gyakorlati szinten, milyen hatással lehet a személyiség- és karaktertipológiák alkalmazása az emberi erőforrás menedzsment területén. Emellett pedig vizsgáltam azt is, hogy milyen hatással lehet a vezetői feladatok ellátására, hiszen a HR menedzsment és a vezetői feladatok gyakran összekapcsolódnak a cég egyéni működési folyamataitól és szervezeti struktúrájától függően. Két kutatási módszert választottam a szakdolgozatomhoz, az egyik egy kvalitatív három félig-strukturált interjúkból felépült kutatás. Ebben az esetben két HR területen dolgozó középkorú személlyel készítettem interjút, illetve egy vezetővel, mindhárman rendszeresen használnak különböző személyiség- és karaktertipológiákat a munkafolyamataik során. A beszélgetések során arra voltam kíváncsi, mely folyamatok során használják őket és milyen tapasztalataik vannak a tipológiák alkalmazásával kapcsolatban. A másik kutatásom egy kvantitatív kérdőíves kutatás volt, ebben az esetben azon HR területen dolgozók és vezetők nyitottságára voltam kíváncsi, akik korábban nem alkalmaztak munkájuk során semmilyen tipológiát. A hipotézisem az volt, hogy a személyiség- és karaktertipológiák használata az emberi erőforrás menedzsment területén pozitív hatással lehet a munkafolyamatokra. Ez be is igazolódott a kutatásaim alapján, az interjúalanyaim egyöntetűen úgy gondolták, hogy segíti a munkájukat a tipológiák alkalmazása és a jövőben szeretnék ezt a tudásukat fejleszteni, illetve a munkahelyükön is népszerűsíteni az alkalmazásukat. A tapasztalattal rendelkező kérdőív kitöltők legnagyobb hányada pedig nem zárkózik el az ezzel kapcsolatos fejlesztésektől, így összességében a vállalatoknak érdemes lehetne fontólóra venni, hogy bevezessék valamely tipológiát a folyamataikba. A szakdolgozatom végén, miután összevetettem a kutatási eredményeimet és az elméleti háttérből származó ismereteimet, megfogalmaztam néhány javaslatot és lehetőséget, amit véleményem szerint érdemes lehet bevezetni egy szervezeti kultúrába.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Sándor Eszter
Belső
egyetemi tanársegéd; Pénzügyi és Gazdálkodási Szaknyelvek Tanszék; PSZK
Zámbori Zoltán
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: emberi erőforrás menedzsment, emberi erőforrások fejlesztése, enneagram, HR, MBTI, személyiségtípus(ok), vezetőképzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Máj. 14. 08:09
Utolsó módosítás: 2024. Máj. 14. 08:09

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet