Hitelkockázati döntéshozatal előkészítése

Gerlai Anna (2023) Hitelkockázati döntéshozatal előkészítése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Gerlai_Anna_KCH4KT.pdf] PDF
Gerlai_Anna_KCH4KT.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. November 23..

Download (927kB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (368kB)
[thumbnail of BA_O_Gerlai_Anna.pdf] PDF
BA_O_Gerlai_Anna.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. November 23..

Download (207kB)
[thumbnail of BA_B_Gerlai_Anna.pdf] PDF
BA_B_Gerlai_Anna.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (318kB)
[thumbnail of Gerlai Anna bírálat.pdf] PDF
Gerlai Anna bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (166kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom a bank legalapvetőbb kockázatával a hitelkockázattal foglalkozik, azon belül is a döntés-előkészítés folyamatát vizsgáltam kis-és közép, illetve nagyvállalatokra fókuszálva. A dolgozatom alapját a Magyar Nemzeti Bank 14/2021. (IX.16.) számú ajánlása a hitelkockázat vállalásáról, méréséről, kezeléséről és kontrolljáról szóló ajánlása képezi, hiszen a jogszabályokon túlmenően minden kereskedelmi banknak az ajánlásokban foglaltakat kell követniük.A hitelintézeteknek meghatározó szerepük van a gazdaságban, illetve az életünkben is. A hitelezés témája folyamatosan aktuális, hiszen az általa nyújtott szolgáltatásokra nagy szükség van a gazdaságnak. A kutatásom során célul tűztem ki, hogy az olvasó minél részletesebb információt kapjon a banki döntéshozatal folyamatáról. Több éve ezen a területen dolgozó, témában hozzáértő, kompetens, szakemberekkel készítettem interjút, melynek keretein belül végig jártuk a döntéshozatal folyamatát, és hogy milyen módszerek segítségével vizsgálja ügyfeleit a Bank. Választ kerestem arra, hogy a döntés-előkészítés során milyen súlyokkal figyelik az ügyfél hitelképességét és kockázatát, valamint a gyakorlatban hogyan mérik fel, hogy szerződnek-e az ügyféllel.A hitelkockázat általános ismertetése után a vállalati hitelezés folyamatára tértem ki. A banki döntéshozók munkájának nemcsupán a hitelnyújtás előtt, hanem a folyósítás után is kiemelkedő szerepe van. Részletesen bemutattam, hogy a bank milyen eszközökkel, módszerekkel, eljárásokkal képes vizsgálni az ügyfél hitel-és fizetőképességét. Az elemzésem az 5C-eljárás kulcsszavai köré építettem be. Az adós jelleme, visszafizetési képessége, vagyona, fedezete, illetve külső tényezőkre való reagálása kulcsfontosságú szerepet tölt be a hitel időbeni visszafizetéséhez. A hitel törlesztése során azonban lehetnek olyan helyzetek, hogy az adós nem képes a szerződésben leírtak szerint törleszteni ilyenkor áthidaló megoldásokat kínál a Bank. A kompromisszum megkötéséhez elengedhetetlen a jó kapcsolat és a megfelelő kommunikáció megléte minkét oldalról.A hitelkockázat mellett a devizakockázatot is jelentős faktornak tekintik főleg a nagyvállalatok esetében, hiszen az árfolyamváltozások export és import alapú gazdálkodás finanszírozásában nagyon nagy jelentősége van. A hazai deviza leértékelődése vagy felértékelődése máshogy érinti a vállalkozásokat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: 5"C" eljárás, adósminősítés, bank, hitelkockázat, Késedelmes törlesztés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Máj. 14. 08:09
Utolsó módosítás: 2024. Máj. 14. 08:09

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet