Egy mezőgazdasági vállalkozás könyvvizsgálatának bemutatása

Fazekas Anna (2023) Egy mezőgazdasági vállalkozás könyvvizsgálatának bemutatása. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Fazekas_Anna_Y4V6R8.pdf] PDF
Fazekas_Anna_Y4V6R8.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2038. December 07..

Download (1MB)
[thumbnail of titkosítási kérelem Y4V6R8.PDF] PDF
titkosítási kérelem Y4V6R8.PDF
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (262kB)
[thumbnail of BA_O_Fazekas_Anna.pdf] PDF
BA_O_Fazekas_Anna.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2038. December 07..

Download (154kB)
[thumbnail of Szakdolgozat bírálat és javaslat_Fazekas Anna_külső bíráló.PDF] PDF
Szakdolgozat bírálat és javaslat_Fazekas Anna_külső bíráló.PDF
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)
[thumbnail of FazekasAnna_Bírálat_20231226.pdf] PDF
FazekasAnna_Bírálat_20231226.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (286kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban egy Magyarországon tevékenykedő, mezőgazdasággal, azon belül baromfitenyésztéssel és takarmánygyártással foglalkozó vállalkozás 2023 évi könyvvizsgálatának folyamatát mutattam be. Először a könyvvizsgálat gazdasági életben betöltött szerepét ismertettem, majd az ehhez a tevékenységhez fűződő törvénykezések, standardok tartalmát foglaltam össze. Ezután a gyakorlati helyem által alkalmazott könyvvizsgálati módszertant mutattam be a főbb lépések alapján, az alapvető szakkifejezések és eljárások ismertetésével. Ahhoz, hogy a részletes vizsgálati eljárásokat értelmezni tudjuk, fontosnak véltem bemutatni egyrészt a jelenlegi piaci helyzetet a mezőgazdasággal foglalkozó gazdálkodók szempontjából, másrészt a vizsgált vállalkozás vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetét is ismertettem néhány gazdasági mutató segítségével az előző évre és tárgyévre vonatkozóan. A 2023-as beszámoló könyvvizsgálata 2023 őszén kezdődött, egyhetes évközi vizsgálattal. Az év végi vizsgálat 2024 februárban fog zajlani, ezért az akkor esedékes vizsgálati eljárásokat a terveink és az előző évek tapasztalatai alapján mutattam be. Az évközi vizsgálaton mértük fel a Társaság működését érintő kockázatokat és ezek alapján terveztük meg a könyvvizsgálat folyamatát. A mezőgazdasági sajátosságokra fókuszálva mutattam be az ősz során elvégzett eljárásokat és azok eredményét. Elsőkörben felmértük a vizsgált vállalkozás főbb folyamatait: élőállat beszerzés és értékesítés, takarmánygyártás és az ahhoz kapcsolódó anyagbeszerzések és értékesítések és a bérelszámolás. A folyamatfelmérésekhez kapcsolódtak kontrolltesztek is, melyeknél minden esetben megtaláltuk a beépített kontrollokat. A tárgyi eszközök között kimutatott tenyészállatok tárgyévben történt változásait az elővizsgálat alatt vizsgáltuk, részletesebben a csökkenések megfelelő elszámolását létezés, pontosság és teljesség szempontjából. A csökkenések, kivezetések eredhetnek az állat elhullásából, vagy értékesítésből is, egyik esetben sem találtunk jelentős eltérést. A vállalkozás egyéb bevételek között mutat ki különböző támogatásokat, melyek az állattenyésztés során felmerülő nehézségek, kockázatok csökkentésére szolgálnak. Ilyen támogatást vagy határozat alapján számolnak el, vagy az üzleti partnerük által kiállított számlán jelenik meg, szállítói kötelezettség csökkentő tételként. A két típusú elszámolást külön vizsgáltuk, és mindkét esetben valósnak, teljesnek és pontosnak ítéltük meg. Az állattartással szorosan összefüggő területet, a készletek, saját termelésű készletek értékének pontosságáról. Ebben az esetben az utókalkuláció a legjobb módszer a bizonyosság megszerzésére. A készletek létezéséről és pontosságáról az éves leltáron való részvétellel fogunk megbizonyosodni. Ezeken a területeken kívül részletesen fogunk vizsgálni a tervezési szakaszban felmért és kiválasztott mérleg- és eredménykimutatás sorokat és egyéb kockázatos területeket mind az évközi, mind az év végi vizsgálat során.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Gyulai Dóra
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Madarasiné dr. Szirmai Andrea
Belső
egyetemi docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: állattenyésztés, egyéb bevételek, készlet(ek), kockázatelemzés, könyvvizsgálat, mezőgazdaság, tárgyi eszközök
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Máj. 14. 08:09
Utolsó módosítás: 2024. Máj. 14. 08:09

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet