Virtualizáció és OpenStack: SR-IOV és PF-Passthrough Node típusok tesztelése és összehasonlító elemzése

Iván Viktor (2023) Virtualizáció és OpenStack: SR-IOV és PF-Passthrough Node típusok tesztelése és összehasonlító elemzése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Iván_Viktor_KA2XDD.pdf] PDF
Iván_Viktor_KA2XDD.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2038. December 07..

Download (3MB)
[thumbnail of titkosítási_kérelem.pdf] PDF
titkosítási_kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (513kB)
[thumbnail of BA_O_Iván_Viktor.pdf] PDF
BA_O_Iván_Viktor.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2038. December 07..

Download (154kB)
[thumbnail of Ivan_Viktor-biralat.pdf] PDF
Ivan_Viktor-biralat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (39kB)
[thumbnail of Ivan_Viktor-szakdolgozat-biralat-es-javaslat_2023.pdf] PDF
Ivan_Viktor-szakdolgozat-biralat-es-javaslat_2023.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (248kB)

Absztrakt (kivonat)

A mai világban az információ minden téren jelen van. Mennyisége szinte robbanásszerűen nőtt az elmúlt két évtizedben. Az okostelefonok, tabletek és a modern telekommunikációs rendszerek biztosítják, hogy bárhol, bármilyen formában elérhetőek legyenek kedvenc videó és audió megosztó oldalaink, streamjeink, média portáljaink. A különböző keresők segítségével a világon bárhol egyszerűen informálódhatunk úgy, ahogy korábban elképzelhetetlen volt. A közösségi médiai szolgáltatásokon keresztül folyamatosan kapcsolatban tudunk maradni családunkkal, barátainkkal. Az IOT fokozza a jelenséget.Ahhoz, hogy a növekedés továbbra is fenntartható lehessen széleskörűen elérhető, skálázható, rugalmas rendszerekre van szükségünk. Fejlődése során a virtualizáció már bizonyította, hogy az adatközpontok esetében alkalmazásával hatékonyabb erőforrás kihasználtságot, a felhasználó szervezet szempontjából pedig költségcsökkentést és az applikációik számára egy új alkalmazási modellt jelent. Ahhoz, hogy megfeleljenek felhasználóik elvárásaiknak alkalmazásuknak 24/7 elérhetőnek kell lennie. Ez azt is jelenti, hogy a rendszer karbantartások nem csökkenthetik a szervereik futási idejét. Az előre, sablonokban definiált virtuális gépekre építve napok, de akár hetek telepítéssel és konfigurációval töltött munkáját percekre – maximum órákra szűkíthetjük. A terhelés elosztási, skálázási, öngyógyító képességek és számtalan más lehetőségek számos üzleti modell kritikus applikációt támogatják, ami javít a hagyományos architektúrán.A virtualizáció stabil alapot nyújt a fejlődés következő szintjének, ami a felhőszámítás. A cloud computing alapjának egyik fő eleme a virtualizáció. A cloudon elterjedtek a konténerizált mikroalkalmazások. A konténer, mint szolgáltatás (CaaS) által lehetőség nyílt a belső skálázódásra, valamint hálózat szintű autómatizációra a modell-vezérelt konfiguráción és teljesítmény kezelésen keresztül.Szakdolgozatomban az imént leírtak virtualizációs hátterét fejtem ki a kezdetétől a felhőszámításig, egy rövid gyakorlati példával lezárva.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bendes László
Belső
Mesteroktató; Alkalmazott Kvantitatív Módszertan Tanszék; PSZK
Somodi András
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: 4G, konténerizáció, számítógép hálózat, számítógépes rendszerek, virtualizáció
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Máj. 14. 08:08
Utolsó módosítás: 2024. Máj. 14. 08:08

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet