Egy gazdasági szervezet IT architektúrájának bemutatása, fejlesztési lehetőségek elemzése mellett

Farkas Ferenc Dávid (2023) Egy gazdasági szervezet IT architektúrájának bemutatása, fejlesztési lehetőségek elemzése mellett. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of FarkasFerencDavid_BGE0O9-Zarodolgozat.pdf] PDF
FarkasFerencDavid_BGE0O9-Zarodolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 08..

Download (812kB)
[thumbnail of FarkasFerencDavid_BGE0O9-TitkositasiKerelem.pdf] PDF
FarkasFerencDavid_BGE0O9-TitkositasiKerelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (49kB)
[thumbnail of FarkasFerencDavid_BGE0O9-ZarodolgozatOsszefoglalas.pdf] PDF
FarkasFerencDavid_BGE0O9-ZarodolgozatOsszefoglalas.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 08..

Download (236kB)
[thumbnail of foszk_zarodolgozat-biralat_belso-biralo-reszere.docx.pdf] PDF
foszk_zarodolgozat-biralat_belso-biralo-reszere.docx.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (120kB)
[thumbnail of Zarodolgozat-Ertekeles-KissImre.pdf] PDF
Zarodolgozat-Ertekeles-KissImre.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (146kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatban a Budapest Főváros I. kerület Budavári Polgármesteri Hivatalnál töltött rendszergazda és IT Support Helpdesk munkakörben töltött éveim alatt elvégzett feladataimat és eredményeimet mutatom be. A dolgozat első felében elemzem kutatásom célját, melyben kifejtem, hogy tanulmányaim célja a közszférában szereplő intézmények általános bemutatása. A szakirodalomban megállapítást teszek a hazai közszférai állapotról, annak elemeiről és innovatív megoldásairól. Emellett összefoglalom, hogy mik voltak az elmúlt évek leg formabontóbb fejlesztései a vállalati szférában, és a jövőben ez milyen mára már működő, viszont céges tekintetben még nem alkalmazott technikák kerülhetnek bevezetésre. A fő intézmény az I. kerületi Polgármesteri Hivatal, melynek bemutatása során elemzem a kialakított rendszereket, annak biztonsági gyengepontjait és hibáit. A leírást épület alapvető felépítésével és adottságaival kezdem, aminek részletesen felmérem hardveres és hálózati architektúráját. Ezután elemzem a külső helyszínekkel való összeköttetést, annak elmeit, és a külső infrastruktúrákat. Kitérek a külső cégek által üzemeltetett eszközökre is, melynek kiépítését és a belső informatikára áthárult feladatokat tárgyalom. Elemzem a szervezeti felépítést is, illetve kitérek, milye ok-okozati összefüggések vannak a lassú informatikai reakciók és a helytelen munkaszervezésben. A második fejezetben elemzem az évek alatt elvégzett és elvégzésre váró fejlesztéseket, ezeknek fontosságát és időszerűségét. Kitérek a szervezeti változásokra, melyet a Polgármesteri Hivatal vezetősége hozott, az informatikai folyamatok zökkenőmentesebb lebonyolításához. Javaslatok teszek a közép és nagyvállalatoknál alkalmazott modern és innovatív technológiák bevezetésére, emellett alternatívákat ajánlok a az eszközöket forgalmazó cégekre. Ezeknek a cégeknek a megoldásai több szemszögből elemzem, összevetem őket, tárgyalom az előnyöket és hátrányokat azokkal kapcsolatban. Ebből konklúziót vonva összevetem elképzelésem a cég által viselt gondolkodásmóddal, és a költségvetési határokkal, és konkrét javaslatok teszek a megoldási folyamat elvégzésének módjára. Fontos megállapításokat teszek a vele járó biztonsági rések befedéséről, illetve a vállalat nyereségéről. Az utolsó szakaszban konklúziót vetek az általam tapasztaltakról, és azoknak elvégzési lehetőségéről a közel vagy távoljövőben. Statisztikailag elemzem, az általam tapasztalt folyamatok alapján az Önkormányzat milyen fejlősédi ütemet tud diktálni, ennek hatása 5 év múlva milyen eredményt fog felmutatni. Általánosan értékelem az eltöltött éveimet, és az elvégzett feladatok nehézségét, amiből egy konkrét következtetést tudok nyújtani külső olvasó számára.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kiss Imre Zoltán
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: elemzés(ek), fejlesztés(ek), infrastruktúra, közszféra, rendszergazda
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Máj. 14. 08:08
Utolsó módosítás: 2024. Máj. 14. 08:08

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet