Az MBH Bank Nyrt. Üzleti Környezet Elemzése

Hermán Zoltán (2023) Az MBH Bank Nyrt. Üzleti Környezet Elemzése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Hermán_Zoltán_D0C0XV.pdf] PDF
Hermán_Zoltán_D0C0XV.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 07..

Download (2MB)
[thumbnail of Hermán_Zoltán_Titkosítás_D0C0XV.pdf] PDF
Hermán_Zoltán_Titkosítás_D0C0XV.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (209kB)
[thumbnail of BA_O_Hermán_Zoltán.pdf] PDF
BA_O_Hermán_Zoltán.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 07..

Download (330kB)
[thumbnail of Hermán Zoltán.pdf] PDF
Hermán Zoltán.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (160kB)
[thumbnail of BA_B_HERMÁN_ZOLTÁN.pdf] PDF
BA_B_HERMÁN_ZOLTÁN.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (928kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomat az MBH Bank Nyrt. üzleti környezetének elemzéséből írtam. A témaválasztásomra nagy hatást gyakorolt a cég fúziós létrejötte, mely egyedülálló és meghatározó eseménynek minősült a magyar bankszektorban. A dolgozatomat a bevezetést követően szakirodalmi áttekintéssel nyitottam. A fejezetben bemutattam azokat az elemzési módszertanokat, fogalmakat, és gazdasági mutatókat, melyek meghatározó szerepet töltöttek be később, az elemzéseim és kutatásom során. A szakdolgozatom harmadik szakaszában betekintést nyújtottam az MBH Bank Nyrt. elődbankjainak piaci helyzetébe, lényegre törő pénzügyi elemzésük segítségével. A negyedik fejezetben rátértem az MBH Bank Nyrt. részletes elemzésére. Az elemzési módszerek és modellek sorrendjét úgy határoztam meg, hogy a tágabb környezet irányából szűkülő tendenciát mutatva közelítsen, a hitelintézetre és annak közvetlen környezete felé. Az elemzésemet a STEEPLE módszertannal kezdtem. Megvizsgáltam a vállalat társadalmi, technológiai, gazdasági, oktatási, politikai, jogi, és természeti környezeti tényezőit, és azok hatását a pénzintézetre. Kitértem a vállalat tulajdonosi körére, az emberi erőforrás utánpótlás kérdésére, és a lényeges nemzetközi gazdasági és politikai tendenciákra. A második módszertan a Porter 5 modell volt, mely segítségével feltártam az MBH Bank Nyrt.-re vetülő piaci fenyegetések mértékét. Az öt vizsgált faktor az új belépők, a vevők alkuereje, a szállítók alkuereje, a helyettesítő termékek, és a versengés a meglévő konkurenciával voltak. Az adatfeltárás során kitértem többek között, a neobankok bankpiacra tett hatására, és az MBH Bank Nyrt. piaci részesedésére, és pozíciójára, versenytárselemzése álltal. Az utolsó elemzési módszertan a súlyozott SWOT mátrix volt melyet alkalmaztam. Az elemzés fókuszát a bank üzleti környezetének kritikus és meghatározó aspektusaira irányítottam, mint például a digitalizációs és folyamatmenedzsmenti megoldások, vagy a méretgazdaságosság jelentette előnyök. A dolgozatomat mélyinterjús primer kutatással gazdagítottam, melyet az MBH Bank Nyrt. alkalmazottjaival és vezetőivel végeztem. A kutatási eredményeket részletesen elemeztem, majd a megállapításaimat és következtetéseimet összevetetettem és kiegészítettem saját, a vállalatnál szerzett tapasztalataimmal. Az utolsó fejezetben összegeztem és kiegészítettem mindazon megállapításokat, következtetéseket, és javaslatokat melyeket az elemzések során tettem.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Marcsa Attila
Belső
Mesteroktató; Vezetés és Emberi Erőforrás Fejlesztés Tanszék; PSZK
Méry Tamás
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: bankszektor, fúzió(k), környezetelemzés, makrokörnyezet, mikrokörnyezet
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Máj. 14. 08:07
Utolsó módosítás: 2024. Máj. 14. 08:07

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet