Az éves beszámoló elemzésének módszerei, információtartalmának vállalkozói szintű hasznosítása Ingatlankezelő és forgalmazó szolgáltató vállalkozásnál

Heimler Tünde Gabriella (2023) Az éves beszámoló elemzésének módszerei, információtartalmának vállalkozói szintű hasznosítása Ingatlankezelő és forgalmazó szolgáltató vállalkozásnál. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Heimler Tünde Gabriella JHR03S.pdf] PDF
Heimler Tünde Gabriella JHR03S.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA O Heimler Tünde Gabriella.pdf] PDF
BA O Heimler Tünde Gabriella.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (315kB)
[thumbnail of BA_B_Heimler_Tünde_Gabriella.pdf] PDF
BA_B_Heimler_Tünde_Gabriella.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (408kB)
[thumbnail of szakdolgozat-biralat_HeimlerTündeGabriella.pdf] PDF
szakdolgozat-biralat_HeimlerTündeGabriella.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (228kB)

Absztrakt (kivonat)

ÖSSZEFOGLALÁS Ingatlankezelő és Forgalmazó Szolgáltató vállalkozáson keresztül azt néztem meg a dolgozatomban, hogy egy külső piaci szereplő a nyilvános adatok alapján hogyan, milyen módon tud megalapozott döntést hozni? Hogyan és milyen adatok alapján mérlegelhet egy esetleges befektetési lehetőséget? A vállalkozás tevékenységi köre alapján ingatlanokat vásárol, melyeket felújít és értékesít. Ismertségem a céggel felületes, belső adatoknak nem vagyok birtokában, ezért csak a mérleg, eredménykimutatás és kiegészítő mellékletben szereplő adatok használatával készítettem a dolgozatot. Az elmúlt három év beszámolóját hasonlítottam össze, illetve ezek változását elemeztem. Nagy arányban szerepelnek elméleti meghatározások, viszont ez által inkább elméletű jellegű ez az írás. Elsőként a Mérleg eszköz oldalát vizsgáltam, ahol a Tárgyi eszköz változása, Készletek csökkenése volt szembetűnő. A Forgóeszközök között a Követelések változása, pontosabban nagymértékű növekedése is figyelemre méltó csakúgy, mint a forrás oldalon a Saját tőkén belül a Jegyzett tőke változása is. Az Eredménytartalék és Hosszú, - Rövid lejáratú kötelezettség változását mutató adataira is kitértem., majd ezek után a tőkefeszültségi mutatót is megnéztem. A Befektetett eszközök fedezettségének mutatóját is vizsgáltam. Likviditás és adósságállomány mutatói közül sok sajnos nem igazán értékelhető. Továbbiakban az adósságállomány elemzésének adataival folytattam. Az utolsó fejezetben az Eredménykimutatás adatainak és meghatározásának ismertetése után a jövedelmezőséget néztem mutatók segítségével. Értékesítés árbevételének alakulását, az anyagjellegű ráfordításokat is elemeztem. Élőmunka arányos jövedelmezőség vizsgálata nem volt indokolt. A vállalkozás vagyonának méretéhez viszonyított profittömeget mutató, jövedelmezőségi mutatók (ROA,ROE,ROI) és az eszközhatékonysági mutatók értékeinek alakulására is rátértem. Majd összegzésként felvázoltam a lehetséges okokat. Leírtam az általam vélt hiányosságokat, javaslatokat, illetve választ adtam a fenti kérdésre is. Néhány javaslatom is született, mely a jövőre vetítve a sikeres működéshez véleményem szerint hozzájárulna.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Sólyom Balázs
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Török Martina Zsófia
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beszámoló, eredménykimutatás, ingatlanpiac, jövedelmezőség elemzése, mérlegelemzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Máj. 14. 08:07
Utolsó módosítás: 2024. Máj. 14. 08:07

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet