Onboarding, munkahelyi beilleszkedés folyamatának bemutatása, elemzése, különös tekintettel a munkahelyi elégedettség összefüggésére

Kiss Daniella (2023) Onboarding, munkahelyi beilleszkedés folyamatának bemutatása, elemzése, különös tekintettel a munkahelyi elégedettség összefüggésére. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Szakdolgozat.pdf] PDF
Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Összefoglaló.pdf] PDF
Összefoglaló.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (254kB)
[thumbnail of KissDaniella.pdf] PDF
KissDaniella.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (171kB)
[thumbnail of Kiss Daniella Szakdolgozat bírálat Petrovics Ildikó.pdf] PDF
Kiss Daniella Szakdolgozat bírálat Petrovics Ildikó.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Azért választottam az onboarding folyamatának bemutatását szakdolgozatom témájául, mert egyrészt nagyon érdekel ennek a folyamatnak a kialakítása, megszervezése, másrészt magam is megtapasztaltam azt, hogy mekkora a különbség a munkavállalói elégedettség szempontjából, hogyha a dolgozó részesül beilleszkedési, beillesztési folyamatban, míg hogyha nem, vagy csak csekély mértékben. Az onboarding egy viszonylag újabb HR tevékenység, amire leginkább nagyvállalatok fordítanak egyre nagyobb figyelmet az elmúlt években, de közepes-és kisvállalkozásoknál még meglehetősen gyerekcipőben jár ennek a folyamatnak a kidolgozása. Megfigyelhető azonban az a tendencia a vállalatok részéről, hogy nem csak a munkaerő megszerzésére, hanem annak megtartására is nagyobb hangsúlyt fektetnek már a munkavállaló belépésének kezdetétől. Összefoglalásképpen megállapítható, hogy az onboarding kettős célt szolgál és mind a munkáltató mind a munkavállaló számára rengeteg előnyt jelent. Egy alaposan átgondolt, megfelelően kidolgozott onboarding folyamat legnagyobb előnye a munkavállaló számára, hogy megismeri a cég kultúráját, a folyamatokat, lehetőséget ad a személyes kapcsolódódásra mind a felettessel, mind a közvetlen kollegákkal, ezáltal gyorsabban megy a tanulás és magabiztosabb lesz az új belépő az új munkakörében. Mindez a pozitív fogadtatás pedig hozzájárul ahhoz, hogy a munkavállaló elégedettebb lesz már az első időszakban és így jobban, hatékonyabban fogja tudni végezni a munkáját. Fentiekből adódik, hogy a munkáltató részére az onboarding fő előnye abban rejlik, hogy egy elégedettebb munkavállaló eredményesebben tud dolgozni, könnyebben beintegrálódik a csapatba, illetve, ha megkapja a munkavégzéshez kapcsolódó képzést, akkor hatékonyan fog tudni dolgozni, bekapcsolódni a napi munkamentbe. A kérdőíves kutatásom során arra a következtetésre jutottam, hogy azok a munkavállalók, akik részesültek egy átfogó onboarding folyamatban jóval elégedettebbek voltak a vállalathoz való csatlakozásukat követő időszakban, míg azok, akik nem részesültek ilyenben vagy csak nagyon érintőlegesen. Összességében tehát azt gondolom, hogy az onboarding iránti igény egyre nagyobb lesz a munkavállalók részéről, ezért ezt érdemes beépíteni a HR folyamatokba és időt, energiát, pénzt fektetni a folyamatos fejlesztésébe.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Vezetés és Emberi Erőforrás Fejlesztés Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Üzleti és HR menedzsment

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: beilleszkedés, beillesztés, elégedettség, onboarding, új belépő
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Máj. 14. 08:06
Utolsó módosítás: 2024. Máj. 14. 08:06

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet