A lízing számviteli és adózási kérdései lízing esettanulmányokon keresztül lízingbevevő szemszögéből

Kálé Márk (2023) A lízing számviteli és adózási kérdései lízing esettanulmányokon keresztül lízingbevevő szemszögéből. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Kálé_Márk_CI31EB.pdf] PDF
Kálé_Márk_CI31EB.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 01..

Download (1MB)
[thumbnail of BA_Titkositasi_kerelem_Kálé_Márk.pdf] PDF
BA_Titkositasi_kerelem_Kálé_Márk.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (484kB)
[thumbnail of BA_O_Kálé_Márk.pdf] PDF
BA_O_Kálé_Márk.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 01..

Download (153kB)
[thumbnail of KáléMárk_BA_szakdolgozat-biralat_2023december.pdf] PDF
KáléMárk_BA_szakdolgozat-biralat_2023december.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (171kB)
[thumbnail of BA_B_Kálé_Márk.pdf] PDF
BA_B_Kálé_Márk.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom célja, hogy a lízing számviteli és adózási kérdéseit, illetve sajátosságait vizsgáljam meg ténylegesen megtörtént eseteken keresztül áttekintve. Célja volt még a szakdolgozatomnak, hogy a lízingnek, mint finanszírozási formának a kamatráfordításait összehasonlítsam más lehetséges finanszírozási formákkal. Kettő ilyen esetet vizsgáltam, amelyek a beruházási hitelből történő finanszírozás, illetve, hogy mi lett volna, ha az általam vizsgált vállalkozás IFRS rendszerben történő elszámolást is vezetne. Azért a lízing témakör mellett döntöttem, mert egy Magyarországon nagyon elterjedt finanszírozási formáról beszélünk, amit a mindennapjaimban, a munkám végzése során is tapasztalok. Egy könyvelőirodában dolgozok, ahol kkv-k és egyéni vállalkozások könyvelését végezzük. Választásom azért az SK-MB Team Kft. nevű vállalkozásra esett, mert nála nyílt-, zárt végű pénzügyi lízing és operatív lízing is megtalálható. Az első feladatom a lízing számviteli és adózási hatterének az elméleti szinten történő áttekintése volt, valamint ennek az összefoglalása a szakdolgozat első felében. Fontos tartottam továbbá az IFRS 16 és a beruházási hitelek elméletének az áttekintését is, annak ellenére, hogy csak a kamatráfordítások számítására térek ki a generált eseteknél, mivel később az összehasonlításnál fontos az elméleti háttér pontos ismeret is. A szakdolgozatom írása során a céljaimat elértem, ugyanis az egyetemi évek során tanultakat éles helyzetben, ténylegesen megtörtént lízingeseteket vizsgálva is láthattam és az elemzés során hasznosíthattam tudásomat. A lízing számos számomra új tulajdonságával ismerkedhettem meg, ugyanis sikerült elmélyülnöm az elméleti háttér kutatásába és az elemzésbe egyaránt. Az összehasonlításból is látható, hogy érdemes figyelni, hogy milyen lehetőségek bukkannak fel a gazdaságban – mint amilyen a NHP fix is volt - és hogy mennyire fontos kihasználni azokat. Élő példáját láthattam annak, hogy mit jelent, amikor a kockázatból valós veszély lesz egy-egy gazdaságban előforduló esemény következtében, mint amilyen az infláció is, amely óriási hatással bírhat egy vállalat gazdasági eseményeire. Amikor az inflációról tanulunk, nem feltétlenül gondolunk bele abba, hogy ha közvetlenül nem is, de közvetett módon szinte mindenre befolyással bír. A kutatás során az adatokat és az eredményeket számokkal, táblázatos formában és ábrák segítségével is bemutatom, annak érdekében, hogy aki vizuálisabb típus könnyebben átlátható legyen. Összeségében nézve a szakdolgozat írása az egyik leghasznosabb szakasza volt a három és fél egyetemi évnek a számomra, ugyanis megtanultam, hogy az általam választott szakma folyamatos változást és ez által folyamatos tanulást rejt magában. Számtalan új tudásra tettem szert és elmélyülhettem a lízing témakörben, amelynek köszönhetően a gyakorlatba átültetve is láthattam a közgazdasági tanulmányaim során tanultakat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: finanszírozás, kamatkockázat, lízing, lízingügylet, pénzügyi lízing
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Máj. 14. 08:06
Utolsó módosítás: 2024. Máj. 14. 08:06

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet