A munkahelyi stressz tényezőinek és a szervezet által biztosított stresszkezelési lehetőségeknek a feltárása egy orvostechnológiai vállalat vonatkozásában.

Erl Dominika Mercédesz (2023) A munkahelyi stressz tényezőinek és a szervezet által biztosított stresszkezelési lehetőségeknek a feltárása egy orvostechnológiai vállalat vonatkozásában. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Erl_Dominika_Mercédesz_D6XMUX.pdf] PDF
Erl_Dominika_Mercédesz_D6XMUX.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2033. November 09..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem_Erl Dominika Mercédesz.pdf] PDF
Titkosítási kérelem_Erl Dominika Mercédesz.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (344kB)
[thumbnail of BA_O_Erl_Dominika_Mercédesz.pdf] PDF
BA_O_Erl_Dominika_Mercédesz.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2033. November 09..

Download (252kB)
[thumbnail of Erl Dominika Mercédesz_biralat_KR.pdf] PDF
Erl Dominika Mercédesz_biralat_KR.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (206kB)
[thumbnail of BA_B_Erl_Dominika_Mercédesz.pdf] PDF
BA_B_Erl_Dominika_Mercédesz.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (164kB)

Absztrakt (kivonat)

A mai rohanó világban egyre inkább kiemelten fontosnak tartom társadalmilag a stressz témakörét egyéni és szervezeti szinten is, hiszen úgy gondolom, hogy a stressz meghatározó része a dolgozók életének és mindennapjainak, a munkahelyen fellépő stresszorok pedig jelentős hatással lehetnek a szervezeti tagok munkavégzésére, testi-lelki egészségére, illetve a szervezeten belüli gondtalan napok megélésére. A dolgozat célja egy vezető orvostechnológiai vállalat keretein belül feltárni azokat a komponenseket, amelyek a leggyakoribb stresszorként jelentkeznek a munkavállalók körében, illetve megvizsgálni a vállalat által ezen stresszorok leküzdésére irányuló stresszkezelési lehetőségek munkavállalói megítélését. Kutatásom során tehát arra a kérdésre kerestem a választ, hogy milyen tényezők jelentkeznek a leggyakoribb stresszforrásként a munkavállalók körében egy orvostechnológiai vállalat esetében és ezekre milyen prevenciós és stresszkezelési lehetőségekkel reagál a szervezet. A szakirodalmak részletes áttekintése után azonosításra kerültek a stressz és munkahelyi stressz témakörének fontos definíciói, modelljei, illetve a munkahelyi stresszkezelés területén végzett kutatások eredményei. Ezek mentén egy online kérdőívet állítottam össze, amelyben a stresszorokra irányuló kérdéseket a szakirodalomban megismertekre, a stresszkezelési lehetőségekre irányuló kérdéseket pedig részben a szakirodalomra, részben pedig a vállalatnál fellelhető specifikus elemekre alapoztam. Emellett a stresszkezelési lehetőségek részletesebb megismerése, illetve az eredmények hatékonyabb elemzése érdekében egy feltáró interjút készítettem a szervezet egy Talent Acquisition munkatársával. Az online kitölthető kérdőívet összesen N=133 szervezeti tag töltötte ki. A felállított hipotézisek tesztelése érdekében kétmintás T-próbákat végeztem el, a további eredményeket leíró statisztikával részleteztem. A munkahelyi stresszorok feltárását tekintve a vizsgált szervezet keretein belül megállapítható, hogy a munkavállalók által leggyakoribb stresszorként azonosított tényező, a megfelelő kommunikáció hiánya, illetve a bizonytalanság, amelyek összefüggésben, kapcsolatban állhatnak egymással. A munkatársi kapcsolatok minőségének tekintetében kimagaslóan pozitív eredmények érkeztek, amely mentén kijelenthető, hogy a szervezetben az összetartozás, a társas támogatás egy hangsúlyos eleme a stresszel szembeni hatékony megküzdésnek. A stresszkezelési lehetőségek tekintetében a vállalat számos lehetőséget biztosít a munkavállalói számára, amelyek ismertségét és kedveltségét figyelembe véve a vállalati pszichológusi alkalmak, illetve a sporttámogatás a két legismertebb alternatíva, de a különféle szervezeti eseményeken való részvétel kedveltsége és szeretete szintén kiemelendő. A kutatás végén javaslatokat, ötleteket fogalmazok meg a vizsgált vállalat számára az eredmények tükrében, de emellett kutatási eredményeim hasznos információtartammal szolgálhatnak vállalatok, sőt akár egyének számára is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Vezetés és Emberi Erőforrás Fejlesztés Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Pfeifer Andrea
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Szendrei-Pál Eszter
Belső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: distressz, eustressz, munkahelyi stressz, stresszkezelés, stresszor
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Máj. 14. 08:05
Utolsó módosítás: 2024. Máj. 14. 08:05

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet