Autóipari hálózati kommunikációs adatok vizualizációja Grafana szoftverrel

Faragó Zsuzsanna (2023) Autóipari hálózati kommunikációs adatok vizualizációja Grafana szoftverrel. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Faragó_Zsuzsanna_WN1ZU6.pdf] PDF
Faragó_Zsuzsanna_WN1ZU6.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_O_Faragó_Zsuzsanna.pdf] PDF
BA_O_Faragó_Zsuzsanna.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (283kB)
[thumbnail of Faragó Zsuzsanna szakdolgozat-biralat-es-javaslat 2023.pdf] PDF
Faragó Zsuzsanna szakdolgozat-biralat-es-javaslat 2023.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (354kB)
[thumbnail of BA_B_Faragó_Zsuzsanna.pdf] PDF
BA_B_Faragó_Zsuzsanna.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom során egy szoftvermodult fejlesztettem, amely autóipari hálózati kommunikációs adatok vizualizációjára alkalmas. A mai modern gépjárművek már akár több száz elektromos vezérlőegységgel is rendelkezhetnek, amelyek a járművön belül folyamatosan kommunikálnak, üzeneteket küldenek, mint például a GPS koordináták, a sebesség és felvillanó visszajelző lámpák adatai. Mivel a vezérlőegységek különböző gyártóktól származhatnak, köztük az egységes kommunikáció megteremtése, valamint azok kompatibilitásának biztosítása nem egyszerű feladat. Feladatom egy olyan vizualizációs szoftvermodul elkészítése volt, amely az autó tesztvezetése során bejárt útvonalat és az időközben felmerült hibákat, jelzőlámpákat szemlélteti egy térképet is tartalmazó műszerfalon. A modul a szakmai gyakorlati helyem által fejlesztett, autóipari naplófájlok feldolgozására és elemzésére alkalmas Mercury szoftver részét képezi, amely jelenleg is aktív fejlesztés alatt álló alkalmazás. A második fejezet az elméleti áttekintést tartalmazza, bemutatom az AUTOSAR konzorcium történetét, annak célkitűzéseit, és ismertetem a szabványos AUTOSAR szoftverarchitektúra felépítését. A fejezet további részében bemutatom a legfontosabb autóipari protokollokat, mint a CAN, LIN, FlexRay és a dolgozatom során gyűjtött adatok túlnyomó részét tartalmazó SOME/IP és ETH/PDU üzenet protokollok. A feladat megvalósításához szükséges adatokat egy Groovy programnyelven írt szkript segítségével nyertem ki az autó tesztvezetése során keletkezett trace naplófájlból. A fejlesztés során használom a vállalati szoftver beépített osztályait, amelyet saját elemekkel és logikai tesztekkel egészítek ki. A kinyert adatokat InfluxDB idősoros adatbázis segítségével tárolom, a műszerfal megvalósításához pedig a Grafana adatvizualizációs szoftver használom, mely két technológia egymás széleskörűen támogatja. A dolgozat negyedik fejezetében a szoftvermodul fejlesztését, a feladat megvalósítását írom le. Részletezem az adatvizualizációhoz szükség kigyűjtött adatokat, továbbá ismertetem az említett szkriptet és a programkód optimalizálásának lépéseit, mint például az adatpontok szűrése és a bevezetett osztályok. A fejezet tartalmazza, hogy a modult milyen módon integráltam a Mercury alkalmazásba, továbbá a fejlesztés során felmerült problémákat is tárgyalom. Dolgozatom végén bemutatom az elkészült műszerfalakat és ismertetem annak elemeit, mint a tesztvezetés útvonalát és a hibajelzések ikonjait tartalmazó térkép, a hozzá tartozó diagram és táblázat. A dolgozatot összefoglalás és kitekintés zárja, amelyben a szoftvermodult érintő további fejlesztési lehetőségeket vetem fel.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Fauszt Tibor
Belső
egyetemi docens; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK
Simaházi Tamás
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatfeldolgozás, adatgyűjtés, Adatvizualizáció, autóipar, gazdaságinformatika, Grafana, Groovy, hálózat, InfluxDB, szoftverfejlesztés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Máj. 14. 08:05
Utolsó módosítás: 2024. Máj. 14. 08:05

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet