Logisztikai folyamatok hatékonysági és költséggazdaságossági szempontú vizsgálata a Haldex Hungary Kft-nél

Kispál Richárd (2023) Logisztikai folyamatok hatékonysági és költséggazdaságossági szempontú vizsgálata a Haldex Hungary Kft-nél. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of kispal_richard_olbfsf.pdf] PDF
kispal_richard_olbfsf.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (696kB)
[thumbnail of BA_O_kispál_richárd.pdf] PDF
BA_O_kispál_richárd.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (70kB)
[thumbnail of Kispál Richárd_GM_VM.pdf] PDF
Kispál Richárd_GM_VM.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (163kB)
[thumbnail of szakdolgozat-biralat-es-javaslat_2021-szeptembertol_külső konzulens részére.pdf] PDF
szakdolgozat-biralat-es-javaslat_2021-szeptembertol_külső konzulens részére.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (496kB)

Absztrakt (kivonat)

A logisztikai és az ellátási lánchoz kapcsolódó folyamatok zavartalan, problémamentes működése elengedhetetlen a vállalatok működése szempontjából. Napjainkban még jobban a figyelem középpontjába került ezen folyamatok tökéletesítése a különböző globális események miatt. A pandémia alatt megszakadtak az ellátási láncok, számos probléma keletkezett a beszerzés területén, ami váratlanul érte a gazdasági szereplőket, mivel a korábbi években nem kellett ilyen nehézségekkel számolniuk. Emellett különböző okok miatt (pl. a pandémia utóhatása, orosz-ukrán háború, gazdasági problémák stb.) megnövekedtek az energiaárak, az alapanyagárak, a legtöbb országban általánosan nőtt az infláció mértéke, így minden területen érezhető ezen események hatása. Dolgozatom célja az elmúlt néhány évben bekövetkezett globális problémák hatásainak vizsgálata az ellátási lánchoz kapcsolódóan hatékonyság és költséggazdaságosság szempontjából egy magyar nagyvállalatnál, a Haldex Hungary Kft-nél. A szakdolgozat első fejezetében megtörténik a választott téma bemutatása, illetve a szakdolgozat felépítésének ismertetése. Ezután következik az elméleti áttekintés, ami a logisztika és ellátási lánc témakör alapjait foglalja össze. A harmadik fejezet tartalmazza a szekunder kutatást, amelyben számos, külföldi szerzők által készített kutatás vizsgálata történik. Különböző stratégiákat, módszereket ismerhetünk meg, ahogyan a vállalatok reagáltak a különböző helyzetekre, ilyen a kettős beszerzés, készletezéssel kapcsolatos változások, vagy az üzleti kapcsolatok fontossága. A negyedik fejezetben bemutatásra kerül az elemzett vállalat, ami a beszerzés folyamatának leírását is magában foglalja. A negyedik fejezetben történik a primer kutatás eredményeinek bemutatása. A kutatáshoz szakmai interjúk készültek a vállalat különböző pozícióban dolgozó munkatársaival,amelyeken a dolgozat témájához kapcsolódó információgyűjtés volt a cél. Számos stratégia, megoldás kerül azonosításra a kutatás során, amelyeket a szervezet alkalmazott a bizonytalan gazdasági helyzetben. A fő stratégia a kettős beszerzés bevezetése, viszont emellett a biztonsági készletek növelése, szállítási módszerek változtatása, konszignációs raktárak létrehozása is szerepeltek a vállalat megoldásai között. A cég próbálta minél hatékonyabban kezelni a gazdasági helyzetből adódó problémákat, reagált a külső hatásokra, a lehetőségeihez mérten próbálta minél jobban megoldani a felmerülő gondokat. Az utolsó előtti részben a primer és a szekunder kutatás eredményeinek összevetése történik, majd az utolsó fejezet tartalmazza a dolgozat összefoglalását. Az összehasonlításból megállapíthatjuk, hogy a magyar vállalatnál több olyan stratégia is megjelent, amelyek a nemzetközi kutatásokban is fontos szerepet kaptak, nincs lényeges különbség a problémák kezelésének módjaiban. Természetesen minden egyes vállalat más-más akadállyal került szembe az elmúlt időszakban, ezért a kutatások nem tudnak minden helyzetre vetíthető eredményeket kapni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment és Vállalkozás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Eckert Bálint
Belső
Mestertanár; Menedzsment és Vállalkozás Tanszék; PSZK
László Légrádi
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beszerzési stratégia, ellátási lánc - ellátó hálózat, infláció, koronavírus-járvány (COVID-19), logisztika, vállalati elemzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Máj. 14. 08:04
Utolsó módosítás: 2024. Máj. 14. 08:04

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet