Hazai könnyűzenei fesztiválok marketingkomunnikációjának fogyasztói megítélése a Sziget Kulturális Szervezőiroda fesztiváljain keresztül

Boros Regina (2023) Hazai könnyűzenei fesztiválok marketingkomunnikációjának fogyasztói megítélése a Sziget Kulturális Szervezőiroda fesztiváljain keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Boros_Regina_XRC95Q.pdf] PDF
Boros_Regina_XRC95Q.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)
[thumbnail of BA_O_Boros_Regina.pdf] PDF
BA_O_Boros_Regina.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (317kB)
[thumbnail of BGE.pdf] PDF
BGE.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (732kB)
[thumbnail of Boros Regina.pdf] PDF
Boros Regina.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (168kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom témája a hazai könnyűzenei fesztiválmarketing mélyreható elemzésre fókuszál, kiemelve a rendezvények jelentőségét és növekvő szerepét a Covid járvány utáni években. A fesztiválpiacon zajló verseny fokozódik, így a hatékony marketingstratégia elengedhetetlen a látogatók eléréséhez és megtartásához. A fesztiválok nem csupán a kulturális és szórakoztató élet szerves részei, hanem jelentős gazdasági és turisztikai hozzájárulók is, ezért elengedhetetlen megérteni a mögöttes marketingstratégiákat. A téma aktualitását a digitális fejlődés hozta változások is alátámasztják, melyekhez a rendezvényszervezőknek alkalmazkodniuk kell. A szakdolgozatom első felében a könnyűzenei fesztiválok elméleti hátterét mutatom be, kitérve az eredetükre, típusaira, illetve kiemelve több történelmi fesztivált. A Sziget Kulturális Szervezőiroda könnyűzenei fesztiváljaira összpontosítva részletes bemutatásra került a Sziget, a Balaton Sound és a VOLT fesztivál, figyelembe véve a VOLT fesztivál tavalyi veszteségét és a rendezvény hiányát idén. Az elméleti háttér részeként ismertetésre került a „4P” és a „4E” marketingelméletek, valamint a marketingkommunikáció különböző aspektusai, kifejezetten a könnyűzenei fesztiválokra fókuszálva. Továbbá részletes áttekintést nyújtok a marketing mix elemeiről, és a közösségi média szerepéről a Sziget Kulturális Szervezőiroda fesztiváljainak kontextusában. A kutatásom során négy kutatási kérdésre kerestem a választ, melyek a Sziget Kulturális Szervezőiroda fesztiváljainak marketingkommunikációs hatékonyságát, a fogyasztói attitűdöket és a részvételre gyakorolt hatást célozták meg. A kutatási kérdésekre primer kutatás keretein belül online, önkitöltős kérdőív segítségével kerestem a válaszokat a fogyasztók körében. A minta nem reprezentatív, csupán a kutatásban résztvevők attitűdjét és preferenciáit mutatja be. Összegzésként elmondható, hogy a Sziget Fesztivál rendkívül erős márkával rendelkezik, míg a Balaton Sound-nak növelnie kell a spontán ismertségét. Az ismerősök ajánlásai és az internetes vélemények kulcsszerepet játszanak a marketingkommunikációban. A Balaton Sound digitális kampányai nem eléggé egyediek, és az influenszer marketing a Sziget Fesztivál esetében nem hozta el a várt hatást a mintámban. Szakdolgozatom részeként javaslatokat fogalmaztam meg a fesztiválmarketing fejlesztésére, továbbá lehetséges kutatási irányként egy mélyinterjút javasolnék a Sziget Kulturális Szervezőiroda marketingvezetőjével, a stratégiák mélyebb megértése érdekében.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment és Vállalkozás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bajka Vivien
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Németh Szilárd
Belső
egyetemi docens; Menedzsment és Vállalkozás Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fesztivál, marketing, marketingeszközök, marketingkommunikáció, marketingstratégiák
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Máj. 14. 08:04
Utolsó módosítás: 2024. Máj. 14. 08:04

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet