Az Audi Hungaria Zrt. vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján (2018-2022)

Kiss Szabolcs (2023) Az Audi Hungaria Zrt. vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján (2018-2022). Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_AZ2TU4_v3.pdf] PDF
Szakdolgozat_AZ2TU4_v3.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of szakdolgozati-osszefoglalas_2022majustol_v2.pdf] PDF
szakdolgozati-osszefoglalas_2022majustol_v2.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (160kB)
[thumbnail of Záróvizsga szakdolgozat bírálat_Kiss Szabolcs.pdf] PDF
Záróvizsga szakdolgozat bírálat_Kiss Szabolcs.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (3MB)
[thumbnail of szakdolgozat_biralat_Kiss_Szabolcs.pdf] PDF
szakdolgozat_biralat_Kiss_Szabolcs.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (162kB)

Absztrakt (kivonat)

Jelenleg a KPMG Hungária Kft.-nél dolgozom, junior auditor pozícióban. Munkám során számosiparág, számos kiemelkedő magyarországi társaságának könyvvizsgálatában vehettem részt. Akedvenc vizsgálatom egy autóipari vállalat, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. évesbeszámolójának auditálása volt. A cég mindennapi működésének, illetve a Mercedes-BenzGroup-pal való viszonyának áttekintése, megismerése során rengeteget tanultam aMagyarországon működő autóipari óriások leányvállalatainak üzletmenetéről. A projectkíváncsivá tett, hogy azonos iparági, hasonló konstrukcióban működő vállalatok vagyoni-,pénzügyi helyzete, illetve jövedelmezősége hogyan alakul a jelenlegi gazdasági folyamatokközött. Ezért döntöttem úgy, hogy a szakdolgozatomban az Audi Hungaria Zrt. vagyoni-,pénzügyi- és jövedelmi helyzetét fogom elemezni.Munkám fő forrása az Audi Hungaria Zrt. éves-, és az Audi AG éves konszolidált beszámolói.A dolgozatom első része az Audi rövid történetét, illetve az Audi Hungaria Zrt. bemutatásáttartalmazza.A Társaság bemutatása után ismertetem a számviteli politkájának fontosabb elemeit.A vagyoni helyzet vizsgálata során vertikális-, illetve horizontális mérlegelemzést fogok végezni.Célom a vagyoni szerkezet feltárása.A pénzügyi helyzet elemzése során a cash-flow kimutatás mellett fontos forrás a mérleg is, hiszena társaság adósságállományának, illetve likviditásának vizsgálata főként a mérlegben találhatóadatokból kalkulált mutatószámok segítségével lehetséges.A jövedelmezőség vizsgálata során az eredménykimutatás összetételének rövid elemzése után,eszközarányosan, tőkearányosan, bevételarányosan, illetve erőforrásarányosan is megvizsgáloma Társaság helyzetét. Az Audi magyarországi leányvállalatának jövedelmezőségétösszehasonlítom a konszern szintű jövedelemezőséggel, illetve más multinacionális autóiparivállalatok magyarországi leányainak jövedelmezőségével.A vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmezőségi helyzet vizsgálata után sor kerül a gazdaságihatékonyság felmérésére, mely főként a hozamkategóriák, illetve különböző hatékonyságimutatók mérlegelésén keresztül történik.A dolgozat zárásaként összegzem a Társaság vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmezőségi helyzetét.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kelemen Luca
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Siklósi Ágnes
Belső
egyetemi docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: accounting, autóipar, ábrák, beszámoló(k) elemzése, mérleg
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Máj. 14. 08:04
Utolsó módosítás: 2024. Máj. 14. 08:04

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet