Integrált vállalatirányítási rendszer bevezetése egy kkv-hoz.

Czimer Magdolna (2023) Integrált vállalatirányítási rendszer bevezetése egy kkv-hoz. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of TDK_czimer_magdolna.pdf] PDF
TDK_czimer_magdolna.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of _rezume_2023_czimer_m.docx] Microsoft Word
_rezume_2023_czimer_m.docx
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (17kB)
[thumbnail of Dolgozat_biralati_lap_2023 Czimer Magdolna.pdf] PDF
Dolgozat_biralati_lap_2023 Czimer Magdolna.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (125kB)
[thumbnail of Czimer Magdolna tdk dolgozat_biralati_lap_2023.pdf] PDF
Czimer Magdolna tdk dolgozat_biralati_lap_2023.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (82kB)

Absztrakt (kivonat)

Napjainkban nagyon fontos, hogy a vállalkozások méretüktől függetlenül haladjanak a technológiai és informatikai fejlődéssel, ezzel megkönnyítve a saját és a partnereik tevékenységeit is. Ahhoz, hogy egy átfogó, komplex képet kapjunk a vállalkozás működéséről elengedhetetlen, hogy az összes munkafolyamat átlátható legyen. Ennek érdekében egyre több vállalat vezet be integrált vállalatirányítási rendszert, a kkv-k körében is.Dolgozatomban különböző hazai és nemzetközi esettanulmányokat áttekintve bemutattam, hogy milyen tényezők kellenek a sikeres vállalatirányítási rendszer integrálásához és melyek azok a területek, amelyek a fő kritikus pontjai lehetnek a bevezetésnek a kis- és középvállalkozások esetében.A kutatásom során egy konkrét hazai kkv-t vizsgáltam meg, ahol jelenleg az ERP rendszer bevezetési fázisa történik. Alapvetően 6 fő egységre osztottam a céget, ezekből a csoportokból kértem fel 1-1 főt mélyinterjúra. Az interjúkkal az volt a célom, hogy először képet kapjak, hogy az általánosságban megfogalmazott kritikus- és sikertényezőkhöz képest, a vállalat életében melyek lehetnek az erősebb és melyek lehetnek a fejlesztésre szoruló területek, a dolgozók véleménye alapján. Ezáltal javíthatunk az ERP rendszer bevezetésével kapcsolatos folyamatokon, hiszen egy átfogóbb képet kapunk a dolgozók elvárásairól, elégedettségéről és félelmeiről. Az eredményeim arra mutatnak, hogy kijelenthető, hogy a cég életében is megjelentek azokból a fő kritikus pontokból származó problémák, amelyeken fejleszteni kell a sikeres vállalatirányítási rendszer bevezetéséhez és működéséhez. Az interjúalanyok nagy része a kollégák nem megfelelő hozzáállásától és a kezdeti nagy adminisztrációs terhektől félt. Továbbá, hogy a későbbi üzemeltetés sikeressége érdekében, mindenki pontosan és időben végezze munkáját a rendszerben. Azonban a főbb sikertényezők jelenléte bizakodásra enged következtetni, hiszen az interjúk során kiemelendő volt a vezetőségi támogatás, a megfelelő projektcsapat megléte és együttműködése.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment és Vállalkozás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Reicher Regina Zsuzsánna
Belső
egyetemi docens; Menedzsment és Vállalkozás Tanszék; PSZK

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: ERP rendszerek, integrált vállalatirányítási rendszer, kis- és középvállalkozás - KKV, projekt sikeressége, projektvizsgálat
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Már. 22. 12:57
Utolsó módosítás: 2024. Már. 22. 12:57

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet