A számviteli etika és a számvitel rendjének megsértése az emberek véleménye szerint

Csókó Fanni (2023) A számviteli etika és a számvitel rendjének megsértése az emberek véleménye szerint. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Csókó Fanni- A számviteli etika és a számvitel rendjének megsértése az emberek véleménye szerint.pdf] PDF
Csókó Fanni- A számviteli etika és a számvitel rendjének megsértése az emberek véleménye szerint.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Csókó Fanni rezümé.docx] Microsoft Word
Csókó Fanni rezümé.docx
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (16kB)
[thumbnail of Csoko_Fanni.pdf] PDF
Csoko_Fanni.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (100kB)
[thumbnail of Csokó Fanni_bírálat végleges.pdf] PDF
Csokó Fanni_bírálat végleges.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (180kB)

Absztrakt (kivonat)

Csókó Fanni Konzulens: 7. aktív félév Dr. Kardos Barbara Pénzügy és számvitel egyetemi docens BGE PSZK BGE PSZK A számviteli etika és a számvitel rendjének megsértése az emberek véleménye szerint Manapság már szinte az életünk minden területére hoztak törvényeket szabályozásokat. Nincs ez másként az etika területén sem, hiszen az ügyvédeknek, könyvvizsgálóknak és az orvosoknak esküt kell tenniük a szakmájuk gyakorlása előtt. Vajon a könyvelőknek van ilyen vagy ehhez hasonló etikai szabályozásuk? Ha van akkor megfelelő-e, ha nincs akkor szükség lenne-e rá? Ez az első fő kérdése a dolgozatomnak. A dolgozatom másik felében a gazdasági bűncselekményekkel foglalkoztam, amik kapcsolódnak a számvitelhez: a csődbűncselekmény, a tartozás fedezetének elvonása, a pénzmosás, a pénzhamisítás, a tőkebefektetési csalás, a saját tőke csorbítása, a piramisjáték szervezése, az orgazdaság, a sikkasztás, a költségvetési csalás és a számvitel rendjének megsértése. Ezekre a bűncselekményekre a dolgozatomban bemutatok tanulságos bírósági eseteket. Bemutatom 2013-as évtől kezdődően, tehát az elmúlt tíz évben hogyan változtak a statisztikai adatai az elkövetéseknek. Ezek után a kutatásomat kérdőív segítségével végeztem el. A következő kérdésekre kerestem a válaszokat: Megfelelően ismerik az emberek a fent is említett gazdasági bűncselekményeket? Tudják-e mi a feladata a könyvelőnek, könyvvizsgálónak? Ezek a kérdések egyben a hipotéziseim is, hiszen meggyőződésem, hogy nem ismerik kellő megalapozottsággal sem bűncselekményeket, sem a számviteli etikát. Az utolsó fejezetemben fény is derül arra, hogy a félelmem bebizonyosodott, sajnos nem ismerik kellőképpen a fent említett kérdésköröket. A hétköznapokban is sűrűbben előforduló bűncselekményeket, szavakat ismerik az emberek. A híradóban is többször elhangzik a sikkasztás vagy az orgazdaság, míg a tőkebefektetési csalás és a számvitel rendjének megsértése nem. A kutatásom véleményem szerint jól sikerült 139 kitöltés érkezett, minden település típusból, életkorból és végzettségi szintből érkeztek válaszok. A kutatásom eredményeképpen átfogó képet kaphatunk, hogy hosszútávon milyen eszközökkel tudunk élni, a fent említett számviteli etikával kapcsolatban, illetve hogyan lehetne terjeszteni az emberek körében a bűncselekményekről az ismereteket.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr Kardos Barbara
Belső
egyetemi docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: gazdasági bűncselekmények, számvitel rendjének megsértése, számviteli feladatok, számviteli munka etikája, számviteli szabályozás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Már. 22. 12:57
Utolsó módosítás: 2024. Már. 22. 12:57

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet