Várandós és kisgyermekes édesanyák speciális igényei a vendéglátásban és a hazai éttermek bababarát kínálatának elemzése

Dobos Ilona (2023) Várandós és kisgyermekes édesanyák speciális igényei a vendéglátásban és a hazai éttermek bababarát kínálatának elemzése. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Dobos_Ilona_KVIK.pdf] PDF
Dobos_Ilona_KVIK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Dobos_Ilona_KVIK.docx] Microsoft Word
Dobos_Ilona_KVIK.docx
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (16kB)
[thumbnail of tdk_dobos_ilona_ae.pdf] PDF
tdk_dobos_ilona_ae.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (223kB)
[thumbnail of Dobos_Ilona_KVKI_SZFÁ.pdf] PDF
Dobos_Ilona_KVKI_SZFÁ.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (81kB)

Absztrakt (kivonat)

Kutatásom egy különleges célcsoportra irányul: a várandós és kisgyermekes édesanyákra. Várandósság alatt megváltozik a kismama táplálkozása, vitamin-és ásványianyag szükséglete, és olyan élelmiszerbiztonsági szempontokat is figyelembe kell venniük, amik egy nem várandós nőt nem érintenek. Orvosi és dietetikai szakcikkek megvizsgálása után kielemeztem, hogy pontosan melyek azok az ételek, amiket kifejezetten ajánlott fogyasztaniuk, és melyek azok az ételek, italok, amik ártalmasak lehetnek a magzat számára, és ezért várandósság alatt érdemes kerülni. A szoptatási időszak alatt az édesanyának fontos, hogy igényeinek megfelelően felszerelt legyen a vendéglátóhely, elsődleges szempont az akadálymentes kialakítás a babakocsival való közlekedés miatt, valamint lehetőség a szoptatásra, pelenkázó, etetőszék megléte, gyermeksarok stb. Összességében tehát, ha egy várandós vagy kisgyermekes édesanya vendéglátóhelyre megy, mind az ételkínálat, mind a felszereltség fontos tényező számára. Dolgozatomban a következő kérdésekre kerestem a választ: Milyen táplálkozási szempontokra figyelnek a várandós és kisgyermekes édesanyák? Szerintük hogyan lehetne az ő igényeikhez is igazítani az ételkínálatot? Pontosan milyen bababarát megoldásokkal rendelkeznek a hazai vendéglátóhelyek? Egyszerre hány bababarát szolgáltatás van jelen átlagosan? Melyek azok a szolgáltatások, amelyek valóban fontosak az édesanyák számára? Mi a véleményük a hazai bababarát megoldásokkal kapcsolatban és milyen javaslataik vannak az esetleges fejlesztés érdekében? Kutatásomat kétféle módszerrel készítettem: kérdőívet alkalmaztam a kisgyermekes édesanyák körében, melyben felmértem a táplálkozási igényeiket és az étterembe járási szokásaikat, véleményüket. A másik módszerem során pedig húsz hazai bababarát vendéglátóhely kínálatát értékeltem ki internetes források alapján, majd telefonon érdeklődtem az egyes vendéglátóegységeknél, hogy további információkat gyűjtsek. Kutatásomból kiderült, hogy nagyrészt elégedettek az édesanyák az ételkínálatot illetően, viszont a bababarát megoldásokkal kapcsolatban kifogásolják a szoptatás lehetőségének hiányát, valamit, hogy egyszerre kevés szolgáltatás van jelen, és nincs egységes értékelési rendszer, ahol láthatják előre, hogy milyen szolgáltatásokra számíthatnak. Dolgozatomban javaslatot adok arra, hogy egy bababarát értékelési rendszert fejlesszünk, hogy átláthatóbb legyen az édesanyák számára, hogy mely vendéglátóhelyekre érdemes menniük ebben a speciális élethelyzetben.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Lugasi Andrea
Belső
főiskolai tanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: bababarát, egészségmegőrzés, étterem, táplálkozás, vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Már. 22. 12:56
Utolsó módosítás: 2024. Már. 22. 12:56

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet