Milyen hatással van a közösségi média a társadalmi kötődésekre és az emberi kapcsolatokra?

Takács Kyra Glória (2023) Milyen hatással van a közösségi média a társadalmi kötődésekre és az emberi kapcsolatokra? Külkereskedelmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Milyen hatással van a közösségi média a társadalmi kötődésekre és az emberi kapcsolatokra.pdf] PDF
Milyen hatással van a közösségi média a társadalmi kötődésekre és az emberi kapcsolatokra.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (592kB)
[thumbnail of TAKÁCS KYRA GLÓRIA_rezume.docx] Microsoft Word
TAKÁCS KYRA GLÓRIA_rezume.docx
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (14kB)
[thumbnail of TakácsKyraGlóriabírálat.pdf] PDF
TakácsKyraGlóriabírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (97kB)
[thumbnail of TakácsKG-bd_Dolgozat_biralati_lap_2023.pdf] PDF
TakácsKG-bd_Dolgozat_biralati_lap_2023.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (106kB)

Absztrakt (kivonat)

Kutatásom során a közösségi média hatásait vizsgáltam a társadalmi kötődésekre és az emberi kapcsolatokra, emellett pedig célkitűzésként fogalmaztam meg, az online és az offline kapcsolatok közti különbségeket. Továbbá, tanulmányoztam, hogy milyen hatással van a közösségi média a pszichológiai jólétre és mentális egészségre, valamint kitértem a generációk médiafogyasztására, illetve a Covid-19 alatt megváltozott média felhasználási szokásokra is.Az emberi kapcsolatok és a társadalmi kötődések alapvető fontosságúak az egyének életminősége és jóléte szempontjából. A digitális forradalom, a közösségi média megjelenésével új dimenziókat hozott létre, ezzel pedig gyökeresen megváltoztatta az emberek kommunikációjának és interakcióinak módját. Az emberi kapcsolatok hagyományosan személyes találkozásokon, közös tevékenységeken és mély kötelékeken alapulnak. Az olyan online platformok, mint a Facebook vagy az Instagram, illetve még számos más oldal megjelenésével azonban az emberek új módot kaptak a kommunikációra és az interakcióra. Ez a változás előnyökkel és kihívásokkal is jár egyaránt, melyeket kutatásom során részletesen megvizsgáltam.A dolgozatomhoz használt kutatásmódszertan egy elemzés, amely során a hazai és nemzetközi szakirodalmakat használtam fel. Elemzésem során korábbi kutatásokat és szakértői véleményeket olvastam, hogy mélyebb megértést nyerjek az általam ki témában. Célom az volt, hogy összegyűjtsem és értelmezzem a rendelkezésre álló tudományos publikációkat, amelyek a közösségi média és a társadalmi kötődés kapcsolatát tanulmányozzák. A hazai és nemzetközi szakirodalmak vizsgálata során megállapítottam, hogy számos tényező és összefüggés határozza meg a közösségi média és a társadalmi kapcsolatok közötti viszonyt, mivel a kutatások különböző szempontokra összpontosítottak, például a használatának módjára, a tartalom jellegére és a különböző társadalmi csoportok közötti különbségekre.Az elemzés alapján arra a következtetésre jutottam, hogy a közösségi média összetett hatással van a társadalmi kötelékekre és az emberi kapcsolatokra. Lehetőséget nyújt az embereknek arra, hogy könnyen tartsák a kapcsolatot távol élő barátaikkal és családtagjaikkal, illetve új kapcsolatokat építsenek ki. Ugyanakkor fontos figyelembe venni a túlzott használat lehetséges negatív hatásait is, például a társadalmi elszigetelődést és az online konfliktusokat. Kutatásom témája aktuálisabb, mint valaha, ugyanis a folyamatosan fejlődő médiumok napról napra hoznak változásokat az emberi kapcsolatokba. Összességében az elemzés azt mutatja, hogy a közösségi média komplex téma, amelynek pozitív és negatív aspektusai egyaránt vannak.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Kommunikáció Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kommunikáció és médiatudomány

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Zelena András
Belső
egyetemi docens; Kommunikáció Tanszék; KKK

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: barátságtípusok, Covid-19 és a média, Fear Of Misiing Out, internetfüggőség, közösségi média, nomofóbia, offline személyiség, online személyiség
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Már. 22. 12:53
Utolsó módosítás: 2024. Már. 22. 12:53

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet