Ne csak a (saját) jelenünkért tegyünk, hanem a jövőnkért is! Avagy kik (mely szereplők) által és hogyan befolyásolható a hazai társadalombiztosítási-rendszer?

Nagy Balázs (2023) Ne csak a (saját) jelenünkért tegyünk, hanem a jövőnkért is! Avagy kik (mely szereplők) által és hogyan befolyásolható a hazai társadalombiztosítási-rendszer? Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of NagyBalazsTDK2023Dolgozat -v1.0.pdf] PDF
NagyBalazsTDK2023Dolgozat -v1.0.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (982kB)
[thumbnail of NAGY_BALÁZS_TDK_rezume_2023.docx] Microsoft Word
NAGY_BALÁZS_TDK_rezume_2023.docx
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (14kB)
[thumbnail of TDK-dolgozat_biralati_lap_Nagy Balázs_GMZs.pdf] PDF
TDK-dolgozat_biralati_lap_Nagy Balázs_GMZs.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (157kB)
[thumbnail of Dolgozat_biralati_lap_2023_Nagy Balázs_aláírt.pdf] PDF
Dolgozat_biralati_lap_2023_Nagy Balázs_aláírt.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (319kB)

Absztrakt (kivonat)

A kutatásom választott témája a hazai társadalombiztosítási-rendszer (röviden: tb-rendszer) története és működésének bemutatása nemzetközi kitekintéssel. Azért ezt a témát választottam, mivel napjainkban az Európai Unió tagállamaiban a tb-rendszerek reformja kardinális és közfigyelmet számot tartó téma, mely számtalan tudományos fórumon előtérbe kerül. Továbbá ez egy olyan téma, amely mindenkit érint valamilyen formában, mint például egészségügy, oktatás, családtámogatás, nyugdíj, ezért, a korábbiak miatt is fontos a rendszer működését elemezni és a megállapításokból levonni a megfelelő következtetéseket. A dolgozatomban röviden összefoglalom a nemzetközi tb-rendszerek főbb jellemzőit, majd részletesen vizsgálom a hazai tb-rendszer felépítését, rávilágítva, milyen főbb tényezők vezettek a rendszer jelenlegi formájának kialakulásához és kihívásaihoz. Bemutatom a rendszert ért kockázatokat, mint demográfiai, gazdasági és politikai, illetve az ezeket érintő döntéseket és az azok mögött álló okokat. Továbbá a gazdasági és társadalmi folyamatokat támogató makro- és mikroszimulációs eszköztár részletes összefoglalását végzem el hazai és nemzetközi kitekintéssel. Végül a primer kvantitatív online kérdőíves kutatásom eredményeit ismertetem, ahol a témámhoz kapcsolódó egyéni döntési lehetőségeket vizsgáltam meg. A témámhoz kapcsolódóan szakmai mélyinterjúkat is készítettem a témában jártas hazai kutatókkal és szakemberekkel, melyek segítettek megalapozni a szekunder szakirodalmi kutatásaimat, továbbá támogatták az online kérdőíves kutatásomat is. Ezenkívül megpróbálok a hazai tb-rendszer működése kapcsán lehetséges jövőképet ismertetni, valamint javaslatokat tenni a döntéshozók számára, hogy milyen intézkedésekkel lehetne javítani a rendszer működésének fenntarthatóságát, hatékonyságát. Továbbá az egyéni öngondoskodási lehetőségeket is összefoglalom.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Hegedűs Szilárd
Belső
főiskolai docens; Pénzügy Tanszék; PSZK

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: családtámogatás, egészségügy, fenntarthatóság, nyugdíj, öngondoskodás, társadalombiztosítási rendszer
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Már. 22. 12:52
Utolsó módosítás: 2024. Már. 22. 12:52

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet