Az MI Forradalma a Turizmus Világában: Innováció és Haté-konyság a Szállodaipar és Utazásszervezés Területén

Szabó Gábor (2023) Az MI Forradalma a Turizmus Világában: Innováció és Haté-konyság a Szállodaipar és Utazásszervezés Területén. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of TDK_Szabo_Gabor[1].pdf] PDF
TDK_Szabo_Gabor[1].pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (622kB)
[thumbnail of Szabo_Gabor _Rezume 1.docx] Microsoft Word
Szabo_Gabor _Rezume 1.docx
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (16kB)
[thumbnail of Szabó_Gábor_KVIK_MRC.pdf] PDF
Szabó_Gábor_KVIK_MRC.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (76kB)
[thumbnail of SZABÓ GÁBOR Dolgozat_biralati_lap_2023.pdf] PDF
SZABÓ GÁBOR Dolgozat_biralati_lap_2023.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (203kB)

Absztrakt (kivonat)

TDK dolgozatom célja az, hogy feltárjam a turizmus és a mesterséges intelligencia (MI) jelenlegi kapcsolatát. Fő kutatási kérdéseim a következők: Hogyan jelenik meg a mesterséges intelligencia a szállodai szoftverekben? Melyek a turisztikai kereslet befolyásolásának lehetőségei az MI segítségével? Hogyan lehet a szállodai üzemeltetést optimalizálni a „Food and Beverage” (F&B) területén? Ehhez a szakirodalomból áttekintem a mesterséges intelligencia múltját, jelenét röviden, a mély tanulás és gépi tanulás lényegét. Azután bemutatásra kerül a „Big data” fogalma és az, hogy hogyan kapcsolódik a turizmushoz. Kitérek arra is, hogy milyen innovációk vannak jelenleg a turizmus területén, külön a szálloda iparban és az utazásszervezésben. A szálloda iparban inkább szoftveresen van jelen az innováció. Szóba kerülnek a speciális szállodai szoftverek és az alkalmazási területük hétköznapi példákkal kiegészítve, valamint egy új irány is: az adat-vezérelt szállodai szoftverek és szerepük a szállodákban. Megjelenik a dolgozatban a mesterséges intelligencia fenntartható arca, és felhasználási lehetőségei több területen, például a versenytárs elemzésben, piackutatásban, piacelemzésben. Az F&B területén megvizsgáltam az okos szállodák új alternatíváit, amibe beletartozik a FIFO alapelvű élelmiszer raktározási technológia, és az automatizált raktározási rendszerek – mesterséges intelligencia támogatásával. Készült kérdőív, melyet közösségi médián osztottam meg. 67 válasz érkezett, melyeket alapvető statisztikai módszerekkel elemeztem. Kutatásom egyik eredménye az lett, hogy még a nagyon közeli életkorú válaszadók esetén is kapcsolat van az életkor és a mesterséges intelligencia elfogadása, illetve a tőle való félelem között. A fiatalabbak elfogadóbbak voltak. Úgy tűnik, minél fiatalabb korban érdemes bemutatni a mesterséges intelligencia előnyeit, hátrányait, jelenlegi és már látható jövőbeni felhasználási lehetőségeit, hogy a félelem helyett a biztonságos felhasználása szolgálhassa a fentartható fejlődést hétköznapjainkban és munkahelyeinken.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Oláh Péter Károly
Belső
Mesteroktató; Turizmus Tanszék; KVIK
Dr. Törcsvári Zsolt István
Belső
főiskolai tanár; Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék; KVIK

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: innováció, mesterséges intelligencia, turizmus, utazásszervezés, vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Már. 22. 12:52
Utolsó módosítás: 2024. Már. 22. 12:52

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet