Camilla Parker Bowles médiareprezentációja a kezdetektől Diana hercegné haláláig

Jancsó Veronika (2023) Camilla Parker Bowles médiareprezentációja a kezdetektől Diana hercegné haláláig. Külkereskedelmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of TDK 2.pdf] PDF
TDK 2.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (638kB)
[thumbnail of rezume.docx] Microsoft Word
rezume.docx
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (17kB)
[thumbnail of Jancsó Veronika_biralati_lap_2023.pdf] PDF
Jancsó Veronika_biralati_lap_2023.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (202kB)
[thumbnail of TDK bírálat JV.pdf] PDF
TDK bírálat JV.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Évtizedek óta a brit sajtó egyik meghatározó témája a brit királyi család tagjainak magánélete. A velük kapcsolatos hírek és botrányok szerte a világon nagy médiafigyelemben részesülnek. A néhai Erzsébet királyné és a tragikus sorsú Diana walesi hercegné után Camilla Parker Bowles-ról ír leggyakrabban a sajtó a monarchia nőtagjai közül. Az ő karaktere azért figyelemre méltó, mert sajátos fejlődéstörténetet mutat be: III. Károly király egykori szeretőjéből, majd élettársából, később feleségéből mára brit királynévé vállt. Kamilla nyilvános megítélése és médiareprezentációja az idők során többször változott, mivel a története számos etikai és morális kérdést vet fel, amelyek közvetve hatással voltak a brit királyi család hírnevére és nemzetközi megítélésére. Éppen ezért érdekes megvizsgálni, hogy a házasságtörésben is érintett szerető karakteréből, hogyan jutott el odáig, hogy Károly mellett vállaltan mutatkozhasson a brit királyi család hivatalos rendezvényein. Kutatásomban nagy példányszámú brit hetilapok elemzésén keresztül azt vizsgálom, hogy az újságírók miként ábrázolták Kamillát és hogyan alakult az idők során a róla szóló hírek narratívája. Különös figyelmet fordítok arra is, hogy a brit sajtó miként alakította a Kamilláról kialakuló képet felkínált-e bizonyos értelmezési kereteket, szerepeket az olvasók számára. Kutatásomban tartalomelemzést alkalmazok: három országos hetilapot vizsgálok, és összesen 145 újságcikket elemzek. Arra a kérdésre keresek választ, hogy miként alakult a Kamilla-kép az első sajtómegjelenésétől, vagyis 1980. január 13-tól kezdve Diana walesi hercegné haláláig, vagyis 1997. augusztus 31-ig. Terjedelmi korlátok miatt a jelen keretek között megvalósuló kutatás egy olyan alapkutatás, amely csak az első tizenhét évet fedi le. Ez az eseménydús időszak esettanulmányként alkalmas arra, hogy bemutassa, miként alakult ki és szilárdult meg a nyilvános szférában Kamilla imázsa. A kutatást a későbbiekben kibővítem és feltárom a Diana hercegnő halálától a Károly királlyá koronázásáig tartó időszak médiareprezentációjátis, hogy láthatóvá tegyem, hogyan vált Kamilla a házasságtörő nőből a brit királyi család második legfontosabb emberévé.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Kommunikáció Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kommunikáció és médiatudomány

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Boldog Dalma
Belső
Adj.dr-i fok; Kommunikáció Tanszék; KKK

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: brit királyi család, Camilla Parker Bowles, hírnévmenedzsment, Kamilla királyné, kommunikáció, média, újságírás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Már. 22. 12:52
Utolsó módosítás: 2024. Már. 22. 12:52

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet