Az ESG szempontok fontossága az Y és Z generáció befektetési döntéseiben

Ivanics Rozina (2023) Az ESG szempontok fontossága az Y és Z generáció befektetési döntéseiben. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Ivanics_Rozina_BWXCCI_TDK_dolgozat.pdf] PDF
Ivanics_Rozina_BWXCCI_TDK_dolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of rezume_Ivanics_Rozina_BWXCCI .docx] Microsoft Word
rezume_Ivanics_Rozina_BWXCCI .docx
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (16kB)
[thumbnail of Ivanics_2023.pdf] PDF
Ivanics_2023.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (345kB)
[thumbnail of Dolgozat_biralati_lap_2023_Ivanics Rozina_aláírt.pdf] PDF
Dolgozat_biralati_lap_2023_Ivanics Rozina_aláírt.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (315kB)

Absztrakt (kivonat)

Az olyan környezeti problémák, mint az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés és az erőforrások kimerülése, egyre nagyobb figyelmet és aggodalmat keltenek. A befektetők egyre inkább tudatában vannak annak, hogy befektetéseik milyen hatással lehetnek a környezetre, és igyekeznek olyan vállalatokat támogatni, amelyek foglalkoznak ezekkel a kihívásokkal. A befektetők egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a társadalmi felelősségvállalásnak. Olyan vállalatokba szeretnének befektetni, amelyek etikusan működnek, szem előtt tartják az emberi jogokat, a sokszínűséget és a befogadást, valamint az alapvető munkaügyi előírásokat. A felelős és fenntartható befektetések igazodnak ezekhez az értékekhez, és lehetővé teszik az egyének számára, hogy olyan vállalatokat támogassanak, amelyek segítik társadalmi célkitűzéseiket.A kutatás célja az, hogy betekintést nyújtson az Y és Z generációba tartozó befektetők szokásaiba, különösen abban a tekintetben, hogy mennyire tartják szem előtt azt, hogy befektetésük felelős és fenntartható legyen. A zöld értékpapírok népszerűsége az évek során növekedett, azonban a hozamuk nem kiemelkedő a piacon lévő nem fenntartható értékpapírokéhoz képest, emiatt vetődik fel a kérdés, hogy a fiatal befektetők mennyire tartják fontosnak a hozamelvárás mellett, hogy jó ügyet támogassanak megtakarításaikkal.A kutatást kvantitatív módszerrel, ezen belül online kitöltendő kérdőívvel végzem. A kutatás célcsoportja az Y generáció, azaz az 1980 és 1994 között születettek, illetve a Z generáció, tehát az 1995 és 2009 között születettek. A demográfiai kérdésekre adott válaszokat egyszerű megoszlás, középérték- és arányszámítás segítségével ábrázolom grafikonokon annak érdekében, hogy átlátható, könnyen szemléltethető eredmény szülessen, amivel a konklúziók egyszerűbben levonhatóak. A további adatokat matematikai statisztikai módszerrel is elemzem; különbözőség-, és összefüggés vizsgálat használatával, ami során kiderül hogy a két generáció tagjainak kitöltéseiben milyen összefüggések vannak, ennek segítségével trendeket is fel tudok állítani.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügyi és Gazdálkodási Szaknyelvek Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. habil. Sági Judit
Belső
egyetemi docens; Pénzügy Tanszék; PSZK

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: befektetetési döntések, ESG, fenntartható befektetések, fenntartható fejlődési célok, vállalati társadalmi felelősségvállalás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Már. 22. 12:52
Utolsó módosítás: 2024. Már. 22. 12:52

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet