A koronavírus járvány és a válság hatása a szépségiparban tevékenykedő kis- és középvállalkozásokra

Makarész Adriána (2023) A koronavírus járvány és a válság hatása a szépségiparban tevékenykedő kis- és középvállalkozásokra. Külkereskedelmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Makarész_Petercsák_KKK.pdf] PDF
Makarész_Petercsák_KKK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Makarész_Petercsák_KKK.docx] Microsoft Word
Makarész_Petercsák_KKK.docx
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (16kB)
[thumbnail of Makarész-Petercsák.pdf] PDF
Makarész-Petercsák.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (76kB)
[thumbnail of Makarész_Petercsák_Dolgozat_biralati_lap_2023.pdf] PDF
Makarész_Petercsák_Dolgozat_biralati_lap_2023.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (126kB)

Absztrakt (kivonat)

MAKARÉSZ ADRIÁNA PETERCSÁK ANNA DÓRA Konzulens: Mezőné Oravecz Titanilla Éva egyetemi adjunktus BGE - KKK 5. aktív félév Kereskedelem-marketing BGE - KKK A KORONAVÍRUS JÁRVÁNY ÉS A VÁLSÁG HATÁSA A SZÉPSÉGIPARBAN TEVÉKENYKEDŐ KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOKRA A koronavírus járvány és a válsághelyzet jelentős hatást gyakorolt a legtöbb kis- és középvállalkozásra. TDK dolgozatunk témájaként ezeket a hatásokat, a hatások következményeit és az ezekből adódó gazdasági változásokat szeretnénk megvizsgálni a hazai szépségipari kis- és középvállalkozások körében. Kutatásunk célja, hogy feltérképezzük a szépségiparban tevékenykedő kis- és középvállalkozások problémáit, ezeknek okait és különböző megoldásokkal szolgálni az általuk említett nehézségekre, továbbá megtudni és megérteni, hogy miként, illetve miért változott a koronavírus járvány és a válság hatására a szépségipari szolgáltatások kereslete hazánkban. Főbb kutatási kérdéseink a következők: 1. Miként változott a szépségipari szolgáltatások kereslete és kínálata hazánkban a koronavírus járvány és a válság hatására? 2. Amennyiben a pandémia és a válság negatív hatást gyakorolt a szépségiparban tevékenykedő kis- és középvállalkozásokra, mely módokon tudják a szakemberek helyreállítani a koronavírus járvány és a válság okozta károkat? Szekunder adatgyűjtés során információkat gyűjtöttünk a kis- és középvállalkozások jellemzőiről, jelenlegi helyzetükről, illetve a pandémia és a válság okozta változásokat vizsgáltuk meg. A későbbiekben primer adatokat dolgoztunk fel, melyek alapjául mélyinterjúkat készítettünk. Három szépségiparban tevékenykedő, de más területen üzleti tevékenységet folytató vállalkozót kérdeztünk meg. Az interjúk témái között szerepelt a keresletben és kínálatban észlelt változások vizsgálata és az alapanyag árváltozások. Kvantitatív adatgyűjtés során online elérhető kérdőívet készítettünk. Kutatásunk végére érve feltártuk a lehetséges nehézségek kiváltó okait és összegyűjtöttük javaslatainkat, melyeket alkalmazva a szakemberek megoldást találhatnak problémáikra. Kérdőíves kutatásunk alapján hipotéziseink többsége beigazolódott, hiszen a koronavírus járvány és a válság negatív hatása mellett a kínálat növekedik a szakemberek fejlődése miatt, ugyanakkor a kereslet negatív irányba mozdult el.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Oravecz Titanilla Éva
Belső
főiskolai docens; Marketing Tanszék; KKK

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: fogyasztói magatartás, kis- és középvállalkozás - KKV, koronavírus-járvány (COVID-19), szolgáltatás, válság
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Már. 22. 12:51
Utolsó módosítás: 2024. Már. 22. 12:51

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet