Változó munkavégzési modellek és munkavállalói szokások vizsgálata: Összehasonlító tanulmány az irodai és a home office munkakörnyezetekről

Mészáros János (2023) Változó munkavégzési modellek és munkavállalói szokások vizsgálata: Összehasonlító tanulmány az irodai és a home office munkakörnyezetekről. Külkereskedelmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Mészáros_János_KKK.pdf] PDF
Mészáros_János_KKK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Mészáros_János_KKK.docx] Microsoft Word
Mészáros_János_KKK.docx
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (16kB)
[thumbnail of Mészáros János TDK.pdf] PDF
Mészáros János TDK.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (305kB)
[thumbnail of Dolgozat_biralati_lap_2023_MJ.pdf] PDF
Dolgozat_biralati_lap_2023_MJ.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (198kB)

Absztrakt (kivonat)

Az elmúlt évek egyik legnagyobb tapasztalata, hogy a változás és a folyamatos fejlődés az életünk része. Dolgozatom témáját az elmúlt években történt világjárvány miatti, a munkakörnyezetekben lezajló változások adták. A változás a gazdasági és a foglalkoztatási szektorokat is érintette, így a munkavégzési modellek átalakulása, illetve váltakozása és az ezekre reagáló munkavállalói igények, szokások reformálódása adták kutatásom fő vezérfonalát. Primer kutatásomban egy szűkebb szegmensre korlátoztam a vizsgálatot. Választásom a Magyar Telekom Nyrt. dolgozóira esett, így kérdőíves kutatásom is a cégen belül zajlott. Kutatásomban azt vizsgáltam, hogy a különböző családi- és élethelyzetben lévő emberekre, milyen szinten hatott az otthoni, majd a hibrid munkavégzés, figyelembe véve a nemet, a kort és a szervezeten belül elfoglalt szinteket is. A modellekre kivetítve a megkérdezettek munka-magánélet kapcsolatának elemzésére is kitértem, valamint a vezető-beosztott kapcsolat vizsgálatára és a horizontális, kollégák közötti kapcsolatra. Ezek tekintetében vizsgáltam az információáramlást és a kapcsolattartást a különböző modellek esetében. A felsoroltak mellett kíváncsi voltam a válaszadóim véleményére azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy a hagyományos munkavégzési modell megváltozott volna-e a Covid-19 megjelenése nélkül is. Kutatásom egyik fontos konklúziója és eredménye, hogy a megkérdezettek körében a demográfiai jellemzők kevésbé befolyásolják azt, hogy melyik modell idealizálható. Ezek sokkal inkább az emberi mentalitáson és személyes beállítottságon alapulnak. Megállapítottam, hogy a nemek és az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos elégedettség között nincs összefüggés. Nem állíthatom, hogy a nők vagy a férfiak elégedettebbek az otthoni munkavégzéssel. A családi állapot sem befolyásolja az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos elégedettséget. Ezekkel szemben viszont kutatásom elemzése után levonhattam azt a következtetést, hogy a hagyományos munkavégzés során az információátadás és kapcsolattartás sokkal hatékonyabb volt, viszont az otthoni munkavégzés esetében a munka-magánélet kapcsolata és a személyes fejlődés sokkal inkább előtérbe került köszönhetően a rugalmasságnak és a szabadabb időbeosztás kialakításának.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Társadalomtudományi Módszertan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Juhász Tímea
Belső
egyetemi docens; Társadalomtudományi Módszertan Tanszék; KKK

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: home office, irodai alkalmazások, Magyar Telekom Nyrt., munkavállalók, munkavégzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Már. 22. 12:51
Utolsó módosítás: 2024. Már. 22. 12:51

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet