Az édes küzdelem – avagy az ételallergia / ételintolerancia a cukrászatban

Nagy Bettina (2023) Az édes küzdelem – avagy az ételallergia / ételintolerancia a cukrászatban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Nagy_Bettina_KVIK.pdf] PDF
Nagy_Bettina_KVIK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (999kB)
[thumbnail of Nagy_ Bettina_KVIK.docx] Microsoft Word
Nagy_ Bettina_KVIK.docx
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (17kB)
[thumbnail of Nagy_Bettina_ KVKI_SZFÁ.pdf] PDF
Nagy_Bettina_ KVKI_SZFÁ.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (80kB)
[thumbnail of Nagy_Bettina_KVIK_PR.pdf] PDF
Nagy_Bettina_KVIK_PR.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

AZ ÉDES KÜZDELEM – AVAGY AZ ÉTELALLERGIA / ÉTELINTOLERANCIA A CUKRÁSZATBANAz ételallergiában és ételintoleranciában szenvedő betegek száma az elmúlt évtizedben egyrenőt, így a különböző allergénmentes ételek és sütemények iránt is nagyobb lett a kereslet. Ez amegnövekedett kereslet azt eredményezte, hogy a cukrászdák jelentős részének be kellettvezetnie allergénmentes alternatívákat a kínálatukba, ha nem szerették volna elveszíteni apotenciális vevőiket.A kutatásom célkitűzése az allergénmentes cukrászati sütemények vizsgálata a vásárlók ésfogyasztók szemszögéből, valamint a gyártói oldalról is egyaránt.A célkitűzésemet a következő kérdések megválaszolásával kívántam elérni:1. Mennyire hatékonyak az ételintoleranciával és allergiával kapcsolatos információkelérhetősége és megosztása a cukrászdákban? (fogyasztói és gyártói nézőpontegyaránt)2. Milyen trendek vannak az ételintoleranciával és allergiával kapcsolatban acukrásziparban, és hogyan alakul ezeknek a trendeknek a jövője?3. Milyen különbségeket tapasztalnak a fogyasztók a mentes és hagyományoscukrászdákban kínált édességek ízvilágában és minőségében?4. A cukrászdák figyelembe veszik a vásárlói visszajelzésekkel a ,,mentes kínálatot”tekintve? Felhasználják fejlesztésre azt?5. Milyen cukrászdába járási tendencia figyelhető meg az ételallergiában/ételintoleranciában szenvedő betegek és az ,,egészséges” emberek között?A primer kutatásom alapja a fogyasztók és a gyártók által kitöltött kérdőíves felmérésadatainak feldolgozása volt. Microsoft Excel program segítségével végeztem el azadatelemzést. Kutatásom eredménye alapján dupla annyian fogyasztanak allergénmentessüteményeket, mint akiknek allergiájuk/ intoleranciájuk miatt nem lehetne. Ezenkívülmegvizsgáltam a cukrászsüteménnyel kapcsolatos preferenciákat, allergénmentessütemények előállítását, a keresztszennyezést és a nem előre csomagolt süteményekallergénjelölését is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Lugasi Andrea
Belső
főiskolai tanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: cukrászda, ételallergia, ételintolerancia, trend, vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Már. 22. 12:51
Utolsó módosítás: 2024. Már. 22. 12:51

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet