Nagy Bettina (2023) Az édes küzdelem – avagy az ételallergia / ételintolerancia a cukrászatban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)
PDF
Nagy_Bettina_KVIK.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (999kB) |
|
Microsoft Word
Nagy_ Bettina_KVIK.docx Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (17kB) |
|
PDF
Nagy_Bettina_ KVKI_SZFÁ.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (80kB) |
|
PDF
Nagy_Bettina_KVIK_PR.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (3MB) |
Absztrakt (kivonat)
AZ ÉDES KÜZDELEM – AVAGY AZ ÉTELALLERGIA / ÉTELINTOLERANCIA A CUKRÁSZATBANAz ételallergiában és ételintoleranciában szenvedő betegek száma az elmúlt évtizedben egyrenőt, így a különböző allergénmentes ételek és sütemények iránt is nagyobb lett a kereslet. Ez amegnövekedett kereslet azt eredményezte, hogy a cukrászdák jelentős részének be kellettvezetnie allergénmentes alternatívákat a kínálatukba, ha nem szerették volna elveszíteni apotenciális vevőiket.A kutatásom célkitűzése az allergénmentes cukrászati sütemények vizsgálata a vásárlók ésfogyasztók szemszögéből, valamint a gyártói oldalról is egyaránt.A célkitűzésemet a következő kérdések megválaszolásával kívántam elérni:1. Mennyire hatékonyak az ételintoleranciával és allergiával kapcsolatos információkelérhetősége és megosztása a cukrászdákban? (fogyasztói és gyártói nézőpontegyaránt)2. Milyen trendek vannak az ételintoleranciával és allergiával kapcsolatban acukrásziparban, és hogyan alakul ezeknek a trendeknek a jövője?3. Milyen különbségeket tapasztalnak a fogyasztók a mentes és hagyományoscukrászdákban kínált édességek ízvilágában és minőségében?4. A cukrászdák figyelembe veszik a vásárlói visszajelzésekkel a ,,mentes kínálatot”tekintve? Felhasználják fejlesztésre azt?5. Milyen cukrászdába járási tendencia figyelhető meg az ételallergiában/ételintoleranciában szenvedő betegek és az ,,egészséges” emberek között?A primer kutatásom alapja a fogyasztók és a gyártók által kitöltött kérdőíves felmérésadatainak feldolgozása volt. Microsoft Excel program segítségével végeztem el azadatelemzést. Kutatásom eredménye alapján dupla annyian fogyasztanak allergénmentessüteményeket, mint akiknek allergiájuk/ intoleranciájuk miatt nem lehetne. Ezenkívülmegvizsgáltam a cukrászsüteménnyel kapcsolatos preferenciákat, allergénmentessütemények előállítását, a keresztszennyezést és a nem előre csomagolt süteményekallergénjelölését is.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | TDK dolgozat |
---|---|
Kulcsszavak: | cukrászda, ételallergia, ételintolerancia, trend, vendéglátás |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2024. Már. 22. 12:51 |
Utolsó módosítás: | 2024. Már. 22. 12:51 |
Actions (login required)
Tétel nézet |