A társasági adókulcsok és az adóverseny Európában, avagy milyen változást hozhat a Globális minimumadó a nemzetközi vállalati tevékenységre

Picz Patrik (2023) A társasági adókulcsok és az adóverseny Európában, avagy milyen változást hozhat a Globális minimumadó a nemzetközi vállalati tevékenységre. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of TDK_Picz_Patrik_final.pdf] PDF
TDK_Picz_Patrik_final.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of rezume_Picz_Patrik_EAUQ72.docx] Microsoft Word
rezume_Picz_Patrik_EAUQ72.docx
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (16kB)
[thumbnail of Dolgozat_biralati_lap_2023_Picz Patrik.pdf] PDF
Dolgozat_biralati_lap_2023_Picz Patrik.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (78kB)
[thumbnail of Dolgozat_birálati_lap_2023_Picz Patrik_alairt.pdf] PDF
Dolgozat_birálati_lap_2023_Picz Patrik_alairt.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (676kB)

Absztrakt (kivonat)

Manapság rengeteget hallunk a globális minimum adóról, mely nagy változást hozhat a nemzetközi vállalati tevékenységre terület. Kutatásom során a fő kérdés, amit vizsgálok, hogy mennyivel vonzóbb egy alacsony társasági adókulccsal rendelkező ország a befektetők számára, és milyen változásokat hozhat ebben a globális minimum adó. Persze ez mellett még sok más kérdés is van a fejemben a kutatással kapcsolatban, mint az, hogy az alacsonyabb adókulcsok vagy az adókedvezmények vonzzák-e jobban a vállalatokat és a külföldi tőkét, valamint milyen hatása van ezeknek a tényezőknek a gazdasági teljesítményre? Vagy az, hogy milyen hatása van az adóversenynek és az adópolitikai intézkedéseknek az adóelkerülésre és az adóparadicsomokra? Kiemelten vizsgálom dolgozatomban az OECD szerepét a fenti kérdésekben. Fő hipotézisem az, hogy a kisebb társasági adókulccsal rendelkező országok, mint hazánk, Magyarország szimpatikusabb a befektetők számára. A kutatásom teljes mértékben elméleti, kvalitatív, nem tervezek interjút készteni sem kérdőívet összeállítani, ugyanis véleményem szerint erről a témáról nincs szükség ilyesmire, a szakirodalom és az online elérhető adatok KSH, EUROSTAT, STATISTA elég információt adnak a téma mélységekbe menő kutatásához. Adatgyűjtési módszer tekintetében a szakirodalomból és különböző adatkockákból kinyert információk adatbázis-lekérdezésekre gondoltam csak ezen adatok felhasználásra és értelmezésére, elemzésére támaszkodok, abból szeretnék kinyerni számomra szükséges információkat. Eredményként azt a következtetést vonhatjuk le, hogy nem minden az adómérték, számos más tényező, mint például az emberi erőforrás képzettsége is legalább annyira, ha nem még fontosabb tényező a nemzetközi terjeszkedés során, mint az adózásban rejlő lehetőségek. Viszont, ha például a magyar vonatkozást nézzük, akkor számításim szerint én inkább a EU Tax Observation nevű szervezettel tudok egyetérteni, mint a Pénzügyminisztériummal, mivel én is arra jutottam, hogy a Globális minimumadóból nem lesz többlet adóbevétele a magyar államnak.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Hegedűs Szilárd
Belső
főiskolai docens; Pénzügy Tanszék; PSZK

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: adóharmonizáció, effektív adókulcs, globális minimumadó, OECD, társasági adó
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Már. 22. 12:51
Utolsó módosítás: 2024. Már. 22. 12:51

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet