Magyarországot az „akkumulátorgyárak országává” kell tenni, avagy az akkumulátor-nagyhatalmi helyzet a stakeholderek szemével

Lengyel Lilla (2023) Magyarországot az „akkumulátorgyárak országává” kell tenni, avagy az akkumulátor-nagyhatalmi helyzet a stakeholderek szemével. Külkereskedelmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Lengyel_Lilla_KKK.pdf] PDF
Lengyel_Lilla_KKK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Lengyel_Lilla_KKK.docx] Microsoft Word
Lengyel_Lilla_KKK.docx
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (16kB)
[thumbnail of Bírálat_LengyelLilla.pdf] PDF
Bírálat_LengyelLilla.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (441kB)
[thumbnail of Lengyel Lilla.pdf] PDF
Lengyel Lilla.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (124kB)

Absztrakt (kivonat)

„Magyarország akkumulátor-nagyhatalom lesz.” Az utóbbi időkben ilyen és ehhez hasonló mondatoktól hangos a média. A lakosság alapvetően a gyárak környezetromboló hatása és a vízkészleteink miatt aggódik, azonban a probléma ennél sokkal összetettebb. A tervezett beruházások következtében az akkumulátorgyártás globális értékláncában betöltött alacsony hozzáadott értékű szerepünk szinte bebetonozódik, ami a munkaerőpiaci helyzeten túl többek között az energiaimportunkra, a hosszabb távú gazdasági fejlődési lehetőségeinkre nézve is hátrányosan hat majd. A téma így több szempontból is fontos és aktuális. Kutatásom célja egy olyan tanulmány elkészítése volt, amely bemutatja a prognosztizált akkumulátor-nagyhatalmi státusz, és annak részeként közeljövőben megvalósulandó elektromosautóakkumulátor-gyártásra irányuló beruházások következményeit a stakeholderek (érdekelt, érintett személyek) teljes körére nézve. Kutatásomban ezért arra keresem a választ, hogy mennyire fenntartható a CATL globális értéklánca, és milyen hatással van mindez a stakeholderekre nézve. A kutatás legmagasabb hozzáadott értéke, hogy az elemzés a sokak által már kutatott környezeti hatásokon, víz-és energiaigényen túl bemutatja a beruházások munkahelyteremtési potenciálját és sajátosságait, elemzi a beszállítói láncokat, megvizsgálja az ellátási lánc vevői oldalát, kitér a különféle kormányzati és szabályozó szervek szerepére, a lakosság, valamint a környezetvédő csoportok befolyására, érdekeire. Tekintve, hogy a CATL Debrecenben épülő üzeme hazánk eddigi legnagyobb méretű beruházása, és Európában is a második legnagyobb kapacitású akkumulátorgyár lesz, az eredmények jó kiindulópontot adnak iparági szintű következtetésekhez, egyéb beruházások hatásának felméréséhez. Továbbá, kutatásom hozzájárul a tudományos ismeretanyag bővítéséhez, hiszen elsőként foglalkozik a CATL GVC-elemzésével. A dolgozat szekunder kutatási módszertannal készült, melyek fő forrásai a következők voltak: a témában született hazai és nemzetközi szakirodalmak, a téma szürke irodalma (közpolitikai dokumentumok, pl. stratégiák), adatbázisok (KSH, Eurostat, OECD TiVA-adatbázisa stb.), magyarországi sajtóhírek, sajtóközlemények, szakmai rendezvények.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás (angol)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Tölgyessy Péterné Sass Magdolna Ildikó
Belső
egyetemi docens; Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék; KKK

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: akkumulátorgyártás, CATL, fenntarthatóság, globális értékláncok, stakeholder(ek)
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Már. 22. 12:51
Utolsó módosítás: 2024. Már. 22. 12:51

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet