A fenntartható fejlődés kérdései - különös tekintettel a fenntartható erdőgazdálkodásra

Majerik Norbert (2023) A fenntartható fejlődés kérdései - különös tekintettel a fenntartható erdőgazdálkodásra. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat .pdf] PDF
Szakdolgozat .pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Diplomadolgozat bírálata Majerik.pdf] PDF
Diplomadolgozat bírálata Majerik.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (127kB)
[thumbnail of Bírálat_Majerik Norbert.pdf] PDF
Bírálat_Majerik Norbert.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (441kB)

Absztrakt (kivonat)

Témaválasztásomban - a személyes érdeklődésen kívül - az is motivált, hogy egy kifejezetten aktuális gondolatkörrel foglalkozhatok. Környezetünk sebezhetőségének kérdései ugyanis mára már hétköznapjaink kérdései is, amiket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Tehát dolgozatom alapvető célkitűzése: részben egyfajta figyelemfelkeltés is, amely – a fenntartható fejlődés témakörön belül -, a fenntartható erdőgazdálkodásra, illetve az erdők szerepének fontosságára irányul. Közben igyekszem bemutatni a velük járó folyamatok kapcsolatrendszerét is, mind természeti, mind pedig gazdasági oldalról - mindezt különböző források: könyvek, internet s a témában még hozzáférhető egyéb anyagok, illetve interjúk és kérdőíves megkérdezések során szerzett információk feldolgozása és megosztása révén. A kérdőíves megkérdezés iránya: az egyén érzékenységére és ismereteire irányult a környezeti állapot, de különösen az erdők fenntarthatóságát illetően. A kérdőíves megkérdezés eredménye és az interjúk : azt igazolták, hogy az emberek nagy része mégsem áll érdektelenül a környezet védelmét érintő kérdésekhez. Amire nem számítottam inkább az, hogy nagyon is tisztában vannak - úgy a fenntarthatóság, mint az erdők jelentőségével. A konklúzióm erre pedig, hogy minden csak megfelelő információ és tudás birtokában sikerülhet, - vagyis így tehetünk legtöbbet a globális környezeti problémák megoldásáért. Tehát a kapott válaszok és az interjúk is abba az irányba mutatnak, hogy jó úton járunk egy alapos szemléletváltás felé. Az erdészeti szakemberekkel való beszélgetésnek is az volt a kicsengése, hogy hivatásuk már láthatóan magában hordozza a fenntarthatóságot.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bartáné dr. Muharay Irén
Belső
NEM RÉSZLETEZETT
Szotyori Zsombor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fenntartható erdőgazdálkodás, fenntarthatóság, indikátorok, környezetpolitika, környezetszennyezés, megújuló erőforrások
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 22. 10:37
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 22. 10:37

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet