Ausztria és Magyarország gazdasági kapcsolatai különös tekintettel az osztrák tőkebefektetésekre Magyarországon

Kovács Eszter Mónika (2023) Ausztria és Magyarország gazdasági kapcsolatai különös tekintettel az osztrák tőkebefektetésekre Magyarországon. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Kovács Eszter szakdolgozat FJ5FI3.pdf] PDF
Kovács Eszter szakdolgozat FJ5FI3.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Kovács Eszter bírálat Csordás.pdf] PDF
Kovács Eszter bírálat Csordás.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)
[thumbnail of Kovacs_Eszter_biralat_Ferkelt.pdf] PDF
Kovacs_Eszter_biralat_Ferkelt.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (216kB)

Absztrakt (kivonat)

Ez az összefoglaló az osztrák tőkeberuházások mélyreható vizsgálatát nyújtja Magyarországon, rávilágítva az e gazdasági kapcsolatot meghatározó bonyolult dinamikára. Az elmúlt évtizedekben Ausztria jelentős befektetőként jelent meg Magyarországon, hozzájárulva mindkét nemzet gazdasági növekedéséhez és fejlődéséhez. Ez az elemzés a magyarországi osztrák tőkebefektetések legfontosabb mozgatórugóit, mintáit és következményeit vizsgálja, árnyaltan megismertetve a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat.A földrajzi közelség, a közös történelem és az Európai Uniós tagság megalapozta a szilárd gazdasági partnerséget. Az osztrák befektetők, akiket Magyarország stratégiai fekvése és képzett munkaereje vonzott, egyre inkább különböző ágazatokba irányították a tőkét, a feldolgozóipartól a szolgáltatásokig. Az elemzés középpontjában azoknak az ágazatoknak a vizsgálata áll, amelyekbe jelentős osztrák tőkebeáramlás érkezett. A feldolgozóipar, különösen az autóipar, a befektetések egyik fő címzettjeként tűnik fel, amelyet Magyarország képzett munkaerője és versenyképes üzleti környezete ösztönöz. A tanulmány megvizsgálja az osztrák vállalatok azon döntései mögött álló stratégiai motivációkat, hogy Magyarországon hozzák létre vagy bővítik tevékenységüket, olyan tényezőket azonosítva, mint a költséghatékonyság, az új piacokhoz való hozzáférés és a szabályozási előnyök. Ausztria szerepe a közvetlen külföldi tőkebefektetések egyik fő forrásaként Magyarországon mindkét ország gazdaságára hatással van. A tanulmány a Magyarországra jutó gazdasági előnyöket vizsgálja, beleértve a munkahelyteremtést és a helyi iparágak ösztönzését. Ezzel párhuzamosan megvizsgálja az Ausztriára gyakorolt hatásokat, figyelembe véve olyan tényezőket, mint az üzleti tevékenységek diverzifikációja, a megnövekedett piaci részesedés és a szélesebb fogyasztói bázishoz való hozzáférés. A tanulmány emellett értékeli a további együttműködés lehetőségeit, és meghatározza azokat a területeket, ahol az infrastruktúra, a munkaerő-képzés és a szabályozási keretek javítása növelheti Magyarország mint befektetési célpont vonzerejét az osztrák vállalkozások számára.Összegezve, ez az összefoglaló széles körű áttekintést nyújt a magyarországi osztrák tőkekiadásokat övező bonyolult dinamikáról. A történelmi tendenciák, ágazati minták, szabályozási hatások és gazdasági hatások vizsgálatával az elemzés hozzájárul e kétoldalú gazdasági kapcsolat árnyalt megértéséhez. A megállapítások hatással vannak a politikai döntéshozók, a vállalkozások és a kutatók számára, akik az Ausztria és Magyarország közötti gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségeket igyekeznek kihasználni és optimalizálni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
dr. Csordás Ferenc Károly
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Ferkelt Balázs
Belső
egyetemi docens; Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék; KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Ausztria, gazdasági elemzés, gazdasági kapcsolatok, Magyarország, tőkebefektetés, tőkeberuházás, tőkeberuházások
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 22. 10:34
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 22. 10:34

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet