Kontrolling rendszerek bevezetés és alkalmazás kis és közép vállalkozásoknál

Sárkány Dávid (2023) Kontrolling rendszerek bevezetés és alkalmazás kis és közép vállalkozásoknál. Külkereskedelmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Kontrolling rendszerek bevezetés és alkalmazás kis és közép vállalkozásoknál.pdf] PDF
Kontrolling rendszerek bevezetés és alkalmazás kis és közép vállalkozásoknál.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (584kB)
[thumbnail of Sárkány Dávid bírálat_SzB..pdf] PDF
Sárkány Dávid bírálat_SzB..pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (677kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom témájának a hazai kis- és középvállalati szektorban a kontrolling rendszerek bevezetés és alkalmazását választottam. A dolgozatom első részében a szakirodalom feldolgozását a kkv-k jogi fogalmának, jellemzőinek ismertetésével kezdtem, valamint kitértem a hazai kkv-k nemzetgazdaságban betöltött szerepükre és a jelentőségükre. Ezután a kontrolling témakörén belül a meghatároztam a kontrolling fogalmát, sajátosságait és a folyamatát, továbbá felvázoltam a kontrollingrendszerek alapvetéseit. Az elméleti felvezetését követő primer kutatásomban kvalitatív módszertant alkalmaztam. Azaz a tartalomelemzés módszerével vettem össze az általam kiválasztott szaktanulmányokat. A kutatásom során arra a következtetésre jutottam, hogy a kontrolling kulcsfontosságú a vállalkozások irányításában, mert a kiválasztott kontrolling rendszer tájékoztatja a vállalkozás teljesítményéről a vezetőséget a releváns információkat, valamint segíthet a stabil működésben, az új lehetőségek felismerésében és a piaci kockázatok korai azonosításában. A kontrolling rendszernek kettő alapvető célja van, mégpedig a külső és belső felhasználók információ igényének kielégítése. Egyidejűleg a digitalizációval kapcsolatos tevékenységei valóban jelentősen változnak a technológia fejlődése következtében. A vállalatirányítási rendszerek és egyéb fejlett szoftverek egyre elérhetőbbek és alkalmazhatóbbak válnak, de kkv-k körében még mindig vannak olyanok, akik főként az Excel táblázatokat használják a kontrolling feladatok elvégzésére, mert a kkv-knak általában korlátozottak az erőforrásaik. Ezért érdemes fokozatosan és kezdetben csak az alapvető és költséghatékony kontrolling funkciókat bevezetni és a munkatársak megfelelő képzésére is szükség van. Lényeges, hogy a vállalkozás vezetősége támogassa a kontrolling rendszer bevezetését és működtetését. A kontrolling adatok és elemzések segíthetnek a döntéshozatalban és a vállalkozás teljesítményének javításában. Összességében a kkv-ban a kontrolling rendszerek lehetővé teszi, hogy a vállalkozások pontosan nyomon kövessék pénzügyi adataikat, beleértve a bevételt, költségeket és nyereséget. Azonban bevezetés és működtetés időigényes lehet, valamint jelentős költségekkel járhat. Emellett az alkalmazottak kezdetben ellenállhatnak az új rendszernek, és időbe telhet, míg megszokják és hatékonyan használják azt. A vállalkozásoknak alaposan meg kell fontolniuk az igényeiket és az elvárásaikat, valamint az elérhető lehetőségeket, mielőtt választanak.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Szőke Brigitta
Belső
óraadó tanár; Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék; KKK

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: 21. század, controlling - kontrolling, kis- és középvállalkozás - KKV, kontrollrendszer(ek), vállalati kontrolling
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 22. 10:34
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 22. 10:34

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet