Vásárlási szokások vizsgálat a laktózmentes tejtermékek piacán

Balatoni Abigél (2023) Vásárlási szokások vizsgálat a laktózmentes tejtermékek piacán. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Balatoni_Abigel_GPPYP9.pdf] PDF
Balatoni_Abigel_GPPYP9.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Balatoni.Abigel_kulso.biralat.pdf] PDF
Balatoni.Abigel_kulso.biralat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (291kB)
[thumbnail of Balatoni Abigél.pdf] PDF
Balatoni Abigél.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (221kB)

Absztrakt (kivonat)

Manapság egyre elterjedtebbé vált a társadalomban a laktózmentes tejtermékek fogyasztása a számos ételérzékenység következtében. A kereslet napról-napra nő, ezáltal a kínálat is bővül folyamatosan. A hűtőpult előtt állva arra lehet egy fogyasztó figyelmes, hogy vásárlását megnehezítve választani kényszerül egyre több termék, illetve márka közül. A dolgozatom a laktózmentes tejtermékek fogyasztóira fókuszál, célszegmenseim közé tartoznak a Magyarországon élő fogyasztók és vásárlók egyaránt. A fogyasztói és vásárlói magatartás sokban hasonlíthat, viszont egyes esetekben eltérhetnek egymástól, így kutatásom erre is kiterjed. A vizsgálat célja, hogy megismerjem a laktózmentes tejtermékeket fogyasztók vásárlási szokásait és hogy feltárjam a vásárlást befolyásoló tényezőket. A termékattribútumok fontosságát és annak prioritási sorrendjét is vizsgálom.A dolgozatom fő kutatási kérdése az, hogy milyen szempontok szerint vásárol laktózmentes tejterméket a vizsgált célszegmensem. Ez segít feltárni azon tényezőket, amelyek befolyásolják a fogyasztót a termék kiválasztása során. A kapott információkból kiderül az is, hogy a vásárlási szokásokban megjelenik-e a bolthűség és a márkahűség. A termékattribútumok prioritási sorrendjét is eredményezi a kérdés.A szakirodalom és a szekunder adatok feldolgozása után primer kutatást végeztem célszegmensül véve azokat, akik saját maguk miatt fogyasztanak laktózmentes tejtermékeket, illetve azokat is, akik más miatt kényszerülnek ezen termékek megvásárlására. Kvalitatív eljárásnak mélyinterjút alkalmaztam, melyben összesen 8 ember vett részt, 4 fogyasztó és 4 vásárló.A primer és szekunder adatok elemzése után megismerem a célszegmensem gondolkodásmódját, a vásárlási szokásaikat, illetve következtetést vonok le arról, hogy egy márka miért sikeresebb a többinél. A fogyasztói és vásárlói magatartás hasonlóságait és különbségeit is feltárom a laktózmentes tejtermékek piacán.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Marketing Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Mucha László
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Zarándné Dr. Vámosi Kornélia Erzsébet
Belső
egyetemi docens; Marketing Tanszék; KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: élelmiszerfogyasztás, fogyasztói magatartás, márka, márkahűség, vásárlói magatartás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 22. 10:34
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 22. 10:34

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet