Fenntarthatóság a fenntarthatóságban, a kézműves sajtokat előállító termelők fenntartható működésének szerepe a fenntarthatóságban

Bartyik Réka (2023) Fenntarthatóság a fenntarthatóságban, a kézműves sajtokat előállító termelők fenntartható működésének szerepe a fenntarthatóságban. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Bartyik Réka_KKK.pdf] PDF
Bartyik Réka_KKK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Bartyik.Reka_kulso.biralat.pdf] PDF
Bartyik.Reka_kulso.biralat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (295kB)
[thumbnail of Bartyik Réka.pdf] PDF
Bartyik Réka.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (240kB)

Absztrakt (kivonat)

A kutatásom középpontjában a fenntarthatóság vizsgálata áll a kézműves sajtokat előállító gazdaságok kapcsán. Napjainkban az élet számos területén megjelenik és befolyásoló erővel bír a fenntarthatóság, ami érezhető gazdasági, társadalmi és környezeti területeken is. Dolgozatom célja feltárni hazánkban a fenntartható élelmiszerfogyasztás körülményeit, felmérni a fenntartható vállalkozások irányába történő törekvéseket és megismerni a kézműves sajtokat előállító gazdaságok mindennapi működését. A primer kutatás alapjaként a Porter-féle öttényezős- és gyémántmodellek szolgálnak, felmérve a kézműves sajt-termelők piaci helyzetét. Kvalitatív kutatást végeztem, ami egyéni interjúk segítségével történt, ahol hat kézműves termelőt kérdeztem többnyire telefonos megkérdezéssel. Az eredményeket tekintve elmondható, hogy hasznosnak bizonyult a kutatás, hiszen kirajzolódni látszik a hazai kézműves sajtokat termelő gazdaságok helyzete és a fenntartható vállalkozások bővülési lehetőségei. Valamint tévhitekre is rávilágított, mint például az állat jóllét problémája, hiszen míg a szekunder kutatásból az derült ki, hogy a fogyasztók egy csoportja a nem megfelelő állattartási körülmények miatt vált növényi alapú tejtermékekre, addig a saját kutatási részből egyértelművé vált, hogy a kézműves sajttermelők esetén az állatállomány optimális életminőségének biztosítása az elsődleges. Ezen vállalkozások esetében a pénzügyi fenntarthatóság nem csak a vállalkozás működése szempontjából fontos, hanem a pénzügyi források megléte biztosíthatná ezen vállalkozások hozzájárulását az ökológiai fenntarthatósághoz is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Marketing Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Mucha László
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Zarándné Dr. Vámosi Kornélia Erzsébet
Belső
egyetemi docens; Marketing Tanszék; KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fenntartható fogyasztás, fenntartható vállalkozások, fenntarthatóság, helyi termelők, kézműves sajtok
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 22. 10:29
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 22. 10:29

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet