A hazai magánegészségügyi intézmények kontrolling megoldásai - különös tekintettel egy magán szemészetre

Czine Vanda (2023) A hazai magánegészségügyi intézmények kontrolling megoldásai - különös tekintettel egy magán szemészetre. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Czine_Vanda_MSC_SZV_A hazai magánegészségügyi intézmények kontrolling megoldásai.pdf] PDF
Czine_Vanda_MSC_SZV_A hazai magánegészségügyi intézmények kontrolling megoldásai.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 12..

Download (1MB)
[thumbnail of Czine Vanda_BV2MKQ_MSC_SZV_Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Czine Vanda_BV2MKQ_MSC_SZV_Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (532kB)
[thumbnail of Czine Vanda_MSC_SZV_Összefoglalás.pdf] PDF
Czine Vanda_MSC_SZV_Összefoglalás.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 12..

Download (183kB)
[thumbnail of Czine Vanda_MSC_bírálat.pdf] PDF
Czine Vanda_MSC_bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (314kB)
[thumbnail of Czine Vanda_bírálat2_SzijártóB.pdf] PDF
Czine Vanda_bírálat2_SzijártóB.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (893kB)

Absztrakt (kivonat)

A magyar egészségügyi ellátás egy gyakori téma hazánkban. Az állami egészségügy mellett a magánegészségügy is egyre nagyobb szerepet vállal az ellátások biztosításában. Mivel egy folyamatosan bővülő szolgáltatási szektorról van szó, ezért fontos, hogy gördülékenyen tudjon működni. Ehhez nyújthat segítséget a kontrolling.Az egészségügyi intézmények működésük során bizonyos kontrolling építőelemeket alkalmaznak. Az egészségügyi kontrolling számos aspektusban átfedésbe tehető az üzleti szféra által alkalmazott kontrollinggal. Azonban az egészségügyben a szakmai-etikai szemlélet jellemzően nagyobb hangsúllyal van jelen, mint a pénzügyi-üzleti, profitorientált hozzáállás. Egy jól működő egészségügyi kontrolling rendszer megfelelő hidat, platformot biztosíthat a különböző szemléletek közös nevezőre való hozásában.A dolgozatomban bemutatásra kerül a kontrolling, a hazai egészségügyi intézmények által hasznosítható kontrollingrendszer javaslatok, megoldások, különös tekintettel egy hazai magánegészségügyi intézményre. Meglátásom szerint az egészségügyi intézményeknek különösen fontos, hogy időben felkészüljenek az előttük álló kihívásokra és az erőforrások megfelelő allokálására, felhasználására a folyamatos működés érdekében. A szemészeti ellátás kontrolling megközelítései, tehát tervezhetőség, elemzés és értékelhetőség szempontja alapján, hogyan valósulhat meg a gyakorlatban?A dolgozat elkészítése során primer és szekunder kutatási technikákkal éltem, mivel közvetlen vezetőségi interjúk alapján próbáltam felmérni a kontrolling lehetőségéről rendelkezésre álló ismereteket, valamint az alkalmazásának gyakorlati megvalósulását. A szekunder kutatási módszerek esetében pedig szakirodalom, folyóiratok, szakcikkek nyújtottak segítséget a témakör feltárásához szükséges háttérismeretekkel, példákkal egyaránt. A kutatásom során elért eredmények bemutatásra kerülnek, melyek alapján a jövőre nézve építő jellegű javaslatok, továbbá a jövőben esetlegesen alkalmazandó eszközök, megközelítések, megoldások a magánegészségügyi intézmények számára nagy hasznossággal bírhatnak.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Németh Krisztina
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: állami és magánszektor közötti együttműködés, egészségügy, egészségügyi ellátás, kontrolling, kontrollingrendszer, közegészségügy
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 20. 17:53
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 20. 17:53

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet