A TRANSDANUBIA Logisztikai Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján

Csigó Kata (2023) A TRANSDANUBIA Logisztikai Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Csigó_Kata_F0NC5L.pdf] PDF
Csigó_Kata_F0NC5L.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (924kB)
[thumbnail of BA_O_Csigó_Kata.pdf] PDF
BA_O_Csigó_Kata.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (206kB)
[thumbnail of BA_B_Csigó_Kata.pdf] PDF
BA_B_Csigó_Kata.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)
[thumbnail of Csigó Kata.pdf] PDF
Csigó Kata.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (241kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájának egy működő vállalkozás vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelését választottam több év beszámolói alapján. Az általam vizsgált cég a TRANSDANUBIA Logisztikai Kft., a vizsgált időszak pedig az elmúlt négy üzleti év. Választásom oka, hogy a szakmai gyakorlatomat ennél a társaságnál töltöttem, ahol betekintést nyerhettem a mindennapi működésbe. Ezáltal affinitást éreztem magamban, hogy „mélyebbre ássak” a vállalkozás elemzésében. Magyarországon a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény kimondja, hogy minden gazdálkodó köteles az üzleti évéről beszámolót készíteni, valamint azt nyilvánosságra hozni. Ezen dokumentumból a külső és belső érintettek (stakeholderek) szignifikáns információkat nyerhetnek. A témához szükséges adatokat az Elektronikus Beszámoló Portálról töltöttem le, ezáltal szekunder adatelemzést végeztem. Az esetlegesen felmerülő kérdéseimet a vállalat gazdasági vezetője válaszolta meg. Elsőként a szakirodalmi hátteret, kapcsolódó alapfogalmakat, valamint a Számviteli törvény szabályozását ismertettem. Ezután a Transdanubia Kft. történetét, tevékenységét mutattam be. A társaság teljes körű logisztikai szolgáltatást nyújt ügyfelei részére. Egy kis érdekességként betekintést engedtem a cég SWOT elemzésbe, majd az általuk alkalmazott számviteli politikát tekintettem át. Az általános bevezető rész után belevetettem magam az elemzésbe. A vagyoni helyzet elemzésében a mérleg nyújtott segítséget, ahol a vertikális és horizontális módszereket alkalmazva különböző mutatószámokat számszerűsítettem. Ezt követően a vállalkozás pénzügyi helyzetét tanulmányoztam, rövid távon a likviditási ráták használatával, hosszú távon pedig az adósságállomány vizsgálatával. Befejezésképpen a társaság eredménykimutatását vettem górcső alá, aminek segítségével a bevételek és ráfordítások alakulását, valamint különböző jövedelmezőségi mutatókat kísértem figyelemmel.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Farkas Renáta
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Kresalek Péter
Belső
Mestertanár; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beszámolási kötelezettség, cash flow, eredménykimutatás, éves beszámoló elemzése, jövedelmezőség, likviditás, mérleg, vagyon
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 20. 17:52
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 20. 17:52

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet