Projektsiker értelmezése az MVM ERBE Zrt.-nél

Bujtás Balázs (2023) Projektsiker értelmezése az MVM ERBE Zrt.-nél. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Bujtás_Balázs_IHBKF7.pdf] PDF
Bujtás_Balázs_IHBKF7.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 08..

Download (1MB)
[thumbnail of Tiktosítási kérelem aláírva szkennelve_Bujtás_Balázs.pdf] PDF
Tiktosítási kérelem aláírva szkennelve_Bujtás_Balázs.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (47kB)
[thumbnail of BA_O_Bujtás_Balázs.pdf] PDF
BA_O_Bujtás_Balázs.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2026. December 08..

Download (331kB)
[thumbnail of Bujtás Balázs.pdf] PDF
Bujtás Balázs.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (196kB)
[thumbnail of BGE_értékelés_KurillaF.pdf] PDF
BGE_értékelés_KurillaF.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (163kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom témáját a projektsiker vizsgálata jelentette. Úgy gondolom, kellőképpen sikerült kifejtenem a témát a szakirodalmi áttekintőben és a kutatásom során. A kutatásomat az MVM ERBE Zrt. projektjei szempontjából végeztem el, mivel ennél a szervezetnél töltöm a szakmai gyakorlatomat, ahol projektekkel foglalkozom. A szakirodalmi összefoglalóban bemutatásra került a projekt és a projektmenedzsment fogalma, projektmenedzsment területei és a projektmenedzsment folyamatai. Továbbá ismertettem az olvasóval a projektek céljait és a típusait. A szakirodalmi áttekintőm további része kifejezetten a projekt sikerre fókuszál, amiben bemutatásra került a sikertényező és a sikerkritérium kifejezés. A definiálást követően pedig kitértem a témában előttem kutatók eredményeire, amiben azonosították a kritériumokat és a tényezőket. A kutatás eredménye előtt fontosnak tartottam bemutatni a céget, ahol a kutatásomat és a gyakorlatomat végzem. Továbbá az eredmények szemléltetése előtt bemutatásra került a kutatás célja, kutatás módszertana, amiben kifejtem, hogy miért a kérdőíves kutatási formát alkalmaztam. Ezt követően ismertettem a kérdőívem felépítését, valamint a minta is bemutatásra került. A kutatás eredményének bemutatása a dolgozatom egyik legfontosabb része, ezen belül megválaszolásra kerültek a kutatási kérdéseim, valamint arra is próbáltam választ keresni, hogy a hipotézisem az ERBE projektjei során megállja-e a helyét. Az első kutatási kérdésem a sikerkritériumokra vonatkozott. A beérkezett válaszok alapján azonosítani tudtam az ERBE projektjei szempontjából a sikerkritériumokat. Ezek az ügyfél elégedettség, a minőségi követelmények teljesítése, a határidő betartása, valamint a költségkeret betartása. Ezek közül is az ügyfél elégedettsége a legfontosabb kritérium. A második kutatási kérdésem a projektek sikertényezőire vonatkozott. A kérdőívre adott válaszok alapján megállapítható volt, hogy az ERBE projektjeinek legfontosabb sikertényezői a világos célkitűzések, a műszaki háttér rendelkezésre állása, a projektcsapat felkészültsége és a kommunikáció. A hipotézisem, amelyben azt állítom, hogy a profittal és annak a nagyságával mérhetjük a projektek sikerességét, az ERBE projektjei szempontjából megcáfolásra került, mivel a kutatásom eredményeiből látható, hogy nem a profit a fő sikerkritérium a cég projektjei szempontjából. A kutatásom végén pedig megfogalmaztam két fejlesztési javaslatot a cég számára. Az egyik javaslatom, hogy a projektek befejezését követően mindenkinek, aki dolgozott a projekt kezdeményezési fázisa és a zárása között, valamilyen formában adjanak visszajelzést a projektben elvégzett munkájáról. A második javaslatom pedig az, hogy fordítsanak időt és erőforrást a kis és közepes projektek értékelésére is, mivel minden egyes elvégzett projekt után lehet valamit tanulni a tapasztalatokból, amit később hasznosítani tud a cég a jövőbeli projektjei során.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. habil. Kása Richárd
Belső
tudományos főmunkatárs; Menedzsment Tanszék; PSZK
Kurilla Ferenc
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: projekt sikeressége, projekt(ek), projektciklus, projektmenedzsment, projektsiker
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 20. 17:51
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 20. 17:51

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet