Egy cég beléptető rendszerének vizsgálata, informatikai háttere

Boros Dóra (2023) Egy cég beléptető rendszerének vizsgálata, informatikai háttere. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Boros_Dóra.pdf] PDF
Boros_Dóra.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 07..

Download (1MB)
[thumbnail of Tnyilatkozat_30112023093946.pdf] PDF
Tnyilatkozat_30112023093946.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (177kB)
[thumbnail of Boros_Dora_ZD_Osszefoglalas.pdf] PDF
Boros_Dora_ZD_Osszefoglalas.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 07..

Download (153kB)
[thumbnail of img-231212090245-0001.pdf] PDF
img-231212090245-0001.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (607kB)
[thumbnail of Boros Dóra_bírálat.pdf] PDF
Boros Dóra_bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (206kB)

Absztrakt (kivonat)

ÖsszefoglalásZáródolgozatom témájának a munkahelyemen üzemelő beléptető rendszer bemutatását választottam, munkakörömből adódóan az RFID alapú beléptetőkártyák használatára és kezelésére fókuszálva, valamint érintettem ezek informatikai hátterét is.Az első fejezetben röviden bemutatom a céget, ahol a szakmai gyakorlatomat töltöttem, kitérve a vállalat tevékenységi körére, piaci helyzetére, innovatív tevékenységére és informatikai hátterére. A továbbiakban részletezem a recepción elvégzett feladataimat és részletesen ismertetem a vállalat kártyás beléptető rendszerének működését, a belépő kártyák típusait, és az ehhez kapcsolódó jogosultságok kezelését a Symmetry rendszerben. Valamint bemutatom a dolgozók be- és kiléptetésének folyamatát, az ehhez szükséges munkaalkalmassági beutalók készítésének menetét, a belépés folyamán alkalmazott biztonságtechnikai teszt kezelését, a kártya készítés folyamatát és az ehhez kapcsolódó béren kívüli juttatások kezelésének rendszerét.A második fejezetbenkülföldi és magyar nyelvű szakirodalom segítségével mutatom be az RFID technológiát – amely alapja a cégnél használt beléptető rendszernek – annak általános és biztonságtechnika specifikus használatát. Megfogalmazom a kutatásom témáját, a megválaszolásra kerülő kérdéseket.A következő részben bemutatom a vállalat beléptető rendszerét, és a mélyinterjúkon keresztül azt, hogy a különböző területen dolgozók hogyan használják a beléptető rendszert. A kérdések során az esetleges problémákat is igyekszem feltárni. A kapott válaszokat – amelyeket az öt interjú alanytól és egy vendégtől gyűjtöttem össze – a saját tapasztalataimmal együtt összegzem. Bemutatom, hogyan kapcsolódnak az egyes szervezeti egységek a beléptető és biztonsági rendszerhez. Amennyire meg tudtam ismerni, összefoglalom azokat a folyamatokat, amelyek a belépőkártyák kezelésével kapcsolatosak.A negyedik részben, a megismert szakirodalom, az interjúk során elhangzott javaslatok és saját tapasztalataim alapján javaslatokat teszek a rendszer fejlesztésére és biztonságosabbá tételére. Mivel tanulmányaim és a gyakorlatom is egyértelművé tette, hogy bármilyen fejlett technológiát csak az azt használó folyamatokkal együtt lehet jól és hatékonyan üzemeltetni. Ezért nemcsak, a jelen rendszerhez illeszkedő technikai fejlesztéseket mutatok be, hanem azt is hogyan lehetne a kapcsolódó folyamatokat javítani a könnyebb használat és a biztonságosabb rendszer érdekében.Néhány általános, biztonságot növelő megoldás mellett – amelyek főként az arcfelismerés mint másodlagos azonosítás voltak -, olyan javítási lehetőségekben gondolkodtam, amelyek a meglévő Symmetry rendszer javításával történhetnek. A már használt modulok jobb használatával, új szoftver modulok integrálásával és az újonnan megjelent arcfelismerő rendszer bevezetésével nemcsak a biztonsági szint növelhető, de az ehhez kapcsolódó folyamatok is automatizálhatók.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Cserháti András
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: automatizáció - automatizálás, belépés, biztonság, chipkártya, Excel
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 20. 17:51
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 20. 17:51

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet