Egy magyar KKV szerepe a nemzetközi egészségügyi iparban. Siemens mobil röntgengép részegység termékfejlesztési folyamatának értékelése a gazdasági elemzés módszereivel.

Benedek Péter Zsolt (2023) Egy magyar KKV szerepe a nemzetközi egészségügyi iparban. Siemens mobil röntgengép részegység termékfejlesztési folyamatának értékelése a gazdasági elemzés módszereivel. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Benedek_Péter_R75IP5.pdf] PDF
Benedek_Péter_R75IP5.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 06..

Download (7MB)
[thumbnail of titkositas_kerelem_R75IP5.pdf] PDF
titkositas_kerelem_R75IP5.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (171kB)
[thumbnail of SZTK_O_Benedek_Péter.pdf] PDF
SZTK_O_Benedek_Péter.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 06..

Download (166kB)
[thumbnail of Benedek Péter Zsolt.pdf] PDF
Benedek Péter Zsolt.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (180kB)
[thumbnail of Benedek_Peter_Szakdolgozat_biralat.pdf] PDF
Benedek_Peter_Szakdolgozat_biralat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (695kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozat témaválasztásom célja egy, Magyarországon alapított és működő, a nemzetközi egészségügyi ipari területen „second tier” azaz második szintű beszállítói tevékenységet végző vállalat piaci helyzetének bemutatása. Továbbá, ezen vállalat által – mely a munkahelyem - egy nemzetközi cég, a Siemens orvostechnikai üzletágának számára végzett termékfejlesztés folyamatának értékelése és elemzése. Dolgozatomban elemzem a globális és európai egészségügyi ipar helyzetét, majd erre a gazdasági térképre felhelyezem a magyar orvostechnikai ágazat teljesítményét. Ezt követően rátérek a Mediagnost Kft., mint az iparág egyik jelentős hazai szereplőjének bemutatására, rövid vagyoni és pénzügyi helyzetének elemzésére. A Mediagnost Kft. hosszú évek óta szoros üzleti kapcsolatban áll a Philips Healthcare és a Siemens Healthineers globális részvénytársaságokkal, számos röntgengép részegység fejlesztését és gyártását végezzük számukra. Bemutatom a Siemens részére fejlesztett és 2023-ban szériagyártásra kerülő, ún. sebészeti C-íves röntgengép monitor kocsi termékfejlesztésének folyamatát, prototípus gyártását és szériába bevezetését, valamint ezek gazdasági elemzését. Megtérülési szempontból vizsgálom a teljes innovációs ciklust, úgy, mint fejlesztés és mérnöki tevékenységek – ide tartoznak a termékminták, prototípus gyártások költségei – valamint széria gyártású gépek bekerülési költségei és profitjuk. Dolgozatom célja továbbá a jövőbeni fejlesztési munkáink számára egy jól használható gazdaságossági útmutató, egy egyszerű és gyors pénzügyi szempontú projekt menedzsment értékelés kidolgozása, mely a jövőben a vállalati IRP rendszerbe is integrálható lesz. A fejlesztési munkában egyrészt, mint tervezőmérnök másrészt, mint a projekt vezetője vettem részt. A rendelkezésemre álló pénzügyi információk és felhasznált adatok az Igazságügyi Minisztérium, Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat weboldaláról, valamint a Mediagnost Kft. logisztikai, pénzügyi és számviteli rendszeréből származnak. A vállalati pénzforgalom témaszámokra lebontott és számlahelyes könyvelése biztosítja a bevételek és költségek pontos nyilvántartását, a szakdolgozatban felhasznált adatok pontosságát.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Mérnök közgazdász

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Bán Erika
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK
Cseppelné Hegedüs Györgyi
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: egészségügy, EU kutatás-fejlesztési politika, gazdasági elemzés, innováció, termékfejlesztés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 20. 17:51
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 20. 17:51

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet