A távmunka és a home office lehetőségei és korlátjai, hatékonysági kérdései

Barbalics Mónika (2023) A távmunka és a home office lehetőségei és korlátjai, hatékonysági kérdései. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Barbalics_Mónika_O708IF.pdf] PDF
Barbalics_Mónika_O708IF.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Barbalics_Mónika.pdf] PDF
BA_O_Barbalics_Mónika.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (230kB)
[thumbnail of Barbalics Mónika_GM_VM.pdf] PDF
Barbalics Mónika_GM_VM.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (161kB)
[thumbnail of BA_B_Barbalics_Mónika.pdf] PDF
BA_B_Barbalics_Mónika.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (169kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a Covid-19 világjárvány terjedésével előtérbe kerülő atipikus foglalkoztatási formák bemutatása mellett a távmunka és a home office összehasonlítására, előnyeinek és hátrányainak feltárására fektettem hangsúlyt. Értekézésemben részletesen kitértem arra, hogy a munkáltatók milyen eszközökkel segíthetik home office rendszerben történő munkavégzés során a munkavállalók ösztönzését és motiválását, hozzájárulva a munkavállalói elégedettség kialakításához, a munkavállalók megtartásához, illetve hosszabb távon a kitűzött vállalati célok eléréséhez. Primer kutatásom során a home office rendszer megléte, alkalmazása és a munkahelyi elköteleződés, illetve fluktuáció közötti kapcsolatot próbáltam feltárni olyan munkáltatók vonatkozásában, ahol heti három munkanapnál többet dolgoznak a munkavállalók home office-ban. A kérdőívem alanyai a 24 és 65 év közötti, leginkább gazdasági területen tevékenységet folytató munkavállalók. Felmértem továbbá azt is, hogy a home office rendszerrel járó rugalmas munkaidő-beosztás milyen mértékben járul hozzá a munkavállalók teljesítményének növekedéséhez. Kutatásom során részletesebb képet szerettem volna alkotni a vezetők home office során történő kommunikációjáról, illetve arról, hogy miként valósítják meg digitális térben az alkalmazottak szakmai támogatását, csapatuk összetartását, motiválását. A kutatás eredményeinek értékelését követően megállapítható, hogy nagyon szoros kapcsolat van a home office megléte és a munkahelyváltási hajlandóság között, amennyiben a munkáltatók megszüntetnék, vagy egy-két munkanapra redukálnák a home office-ban eltölthető munkanapok számát, a megkérdezett munkavállalók jelentős többsége elgondolkozna a munkahelyváltás lehetőségén. A második hipotézis tesztelését a minta kisebb csoportján belül, azoknál vizsgáltam, akik válaszadásuk során jelezték, hogy naponta nyolc óránál többet dolgoznak. Az értékelést követően megállapítást nyert, hogy a munkavállalók nem a rugalmas munkaidő-beosztásból adódó szabadság miatt pl.: családi, háztartási feladatok elvégzése kénytelenek naponta nyolc óránál többet is dolgozni, sokkal inkább a munkakörük jellegéből adódó leterheltség, munkamennyiség az, ami home office során is növelheti munkaidejüket. A kutatás eredményeként nevesíthető továbbá az is, hogy a munkavállalók 75%-a home office során sem tapasztal jelentősebb eltérést a szakmai vezető támogatásában. Ez tükrözi azt is, hogy a vezetők többségében sikeresen megküzdöttek a home office elterjedésével megjelenő speciális kihívásokkal.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment és Vállalkozás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Eckert Bálint
Belső
Mestertanár; Menedzsment és Vállalkozás Tanszék; PSZK
Nagy Károlyné
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: atipikus foglalkozatási formák, Elköteleződés, hatékonyság, home office, motiváció, ösztönzésmenedzsment, távmunka
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 20. 17:49
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 20. 17:50

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet