Robotizált felhasználóbarát adatbázisrendszerek működése és fejlesztése komplex banki elemzések alkalmazásához

Czigelmajer Balázs (2023) Robotizált felhasználóbarát adatbázisrendszerek működése és fejlesztése komplex banki elemzések alkalmazásához. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of CZIGELMAJER_BALAZS_KNQG9U.pdf] PDF
CZIGELMAJER_BALAZS_KNQG9U.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 07..

Download (1MB)
[thumbnail of titkositas.pdf] PDF
titkositas.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (56kB)
[thumbnail of BA_O_czigelmajer_balazs.pdf] PDF
BA_O_czigelmajer_balazs.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 07..

Download (156kB)
[thumbnail of szakdolgozat-biralat-es-javaslat Czigelmajer Balázs.pdf] PDF
szakdolgozat-biralat-es-javaslat Czigelmajer Balázs.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (548kB)
[thumbnail of BA_B_Czigelmajer_Balazs.pdf] PDF
BA_B_Czigelmajer_Balazs.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (408kB)

Absztrakt (kivonat)

A robotizáció és az automatizáció az emberi munka és mindennapi élet átalakítására törekvő technológiai folyamatok. Az ipari területeken a robotok és az automatizált folyamatok jelentősen hozzájárulnak a termelékenység és hatékonyság növeléséhez, az egészségügyben például a robotikus technológiák precizitást és innovációt hoznak a diagnosztikai és sebészeti beavatkozások terén. A szakdolgozatom a robotizáció társadalmi és technológiai hatásait vizsgálja az ING Bank példáján keresztül. Az középkortól kezdődően a napjainkban is tartó ipari forradalmaktól (Ipar 4.0 és Ipar 5.0) a digitális fejlődésig vezető úton bemutatom az automatizáció és digitalizáció előretörését. Továbbá ismertetem a banki rendszerek digitalizációs eszközeit és részletesen bemutattam a lokális MRMTools (Market Risk Management Tools – piaci kockázatelemző csapat részére készült automatizációs szoftver) projektet, hatékonyságát összehasonlítottam más feladatvégrehajtási módszerekkel. Kutatásom kérdésköre: miként teszi hatékonyabbá a munkavégzést komplex robotizációs megoldások alkalmazása? Hipotéziseim szerint az automatizált folyamatok eredményességét elemeztem kvantitatív módszerrel, valamint a banki dolgozók hozzáállását vizsgáltam interjúk segítségével. Az MRMTools hatékonysága a vizsgált időszakban rendkívül beszédes adatokat hozott, egy korábbi metódushoz képest 66%- kal, teljesen manuális megoldáshoz képest pedig 79%-kal dolgozik gyorsabban. Társadalmi szinten hazánkban számos helyen negatív gondolatokkal vélekednek a robotizált gépekről, illetve szoftverekről, potenciális veszélyforrást lát bennük a társadalom, hiszen félnek munkájuk értéktelenné válásától, munkahelyük elvesztésétől. Kvalitatív kutatásom személyes beszélgetéseken alapult olyan munkavállalókkal, akik közvetlen kapcsolatban állnak automatizációs rendszerekkel mind programozói, mind felhasználói oldalon. A banki dolgozók metakommunikációja pozitív visszajelzéseket adott a téma érintését illetően, beszámolóik szerint elégedettek a bankban található automatizációs eszközökkel, valamint rendkívül nyitottan állnak a további fejlesztésekhez. Hipotéziseim bizonyítást nyertek, azonban csak részben, hiszen a lokális vizsgálati faktor miatt csak a bankon belül tekinthető reprezentatívnak kutatásom. Véleményem és javaslatom szerint a reprezentativitás növelésével mélyebb konklúziókat lehetne a témát illetően levonni, főleg ez igaz a társadalmi kérdőjelekre a témát illetően. Ez a populáció növelésével és egy megfelelő kérdőív segítségével elérhető lehet.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Dobák Dóra
Belső
egyetemi docens; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK
Gémesi Róbert
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: automatizáció - automatizálás, banki rendszerek, digitalizáció, robotok, üzleti alkalmazások
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 20. 17:49
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 20. 17:49

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet