A könyvvizsgálat szerepe, munkafolyamatai. Információigény és kielégítésének módjai a vállalkozásoknál

Csákvári Gréta (2023) A könyvvizsgálat szerepe, munkafolyamatai. Információigény és kielégítésének módjai a vállalkozásoknál. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Csákvári_Gréta_WQL5LA.pdf] PDF
Csákvári_Gréta_WQL5LA.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (888kB)
[thumbnail of BA_O_Csákvári_Gréta.pdf] PDF
BA_O_Csákvári_Gréta.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (155kB)
[thumbnail of Záróvizsga szakdolgozat bírálat -Csákvári Gréta.pdf] PDF
Záróvizsga szakdolgozat bírálat -Csákvári Gréta.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)
[thumbnail of Csákvári Gréta.pdf] PDF
Csákvári Gréta.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (219kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom a számvitel egyik területével, a könyvvizsgálattal foglalkozik. Az elmúlt évek alatt több gazdasági botrány során megemlítésre került a könyvvizsgálat is. Napjainkban a könyvvizsgálat egyre jobban előtérbe kerül, a gazdaságban betöltött szerepe kulcsfontosságú, mivel befolyásoló hatással van a vállalkozások piacon kialakult véleményére. A könyvvizsgálat nem más, mint egy felülvizsgálat, annak az ellenőrzése, hogy a vállalkozás könyvvitelének vezetése a törvényeknek megfelelően lett végrehajtva, ezáltal megbízható és valós kép kerül-e bemutatásra a vállalkozás pénzügyi, vagyoni és jövedelmi helyzetéről. A könyvvizsgáló felelőssége, hogy a könyvvizsgálatot oly módon hajtsa végre, hogy hiteles legyen a kiadott vélemény. A társaságok vezetői és üzleti partnerei számára a könyvvizsgálói vélemény mérvadó az üzleti döntések meghozatalában. A könyvvizsgálat végrehajtásához szükség van a két fél – a könyvvizsgáló és a vállalkozás könyviteléért felelős könyvelő - együttműködésére, segítőkészségére. A dolgozatomban bemutatom a könyvvizsgálat kialakulását, történeti hátterét; a szabályozásáért felelős szerveket; a jogszabályokat; az etikai alapelveket; illetve főhangsúlyt helyezek a két oldal munkafolyamatának bemutatására. A könyvvizsgálat munkafolyamata nagyon összetett, elvégzését a lehető legpontosabban és legkörültekintőbben kell kivitelezni. Négy fő részből áll, amelyek egymásra épülnek, szorosan összefüggenek egymással, így egy apró hibából adódóan is, akár az egész könyvvizsgálat sikeressége, hitelessége veszélybe kerülhet. Az egyes szakaszokat részletesen ismertetem, hiszen mindegyik nagy jelentőséggel bír, viszont különösen nagy hangsúlyt kap az audit megtervezésére irányuló rész, mivel ez mondható a legkiemelkedőbb egységnek. Itt kerülnek megállapításra a könyvvizsgálati kockázatok, továbbá a lényegességi küszöbérték kiszámítása és az alkalmazandó módszerek kiválasztása. A munkafolyamatok utolsó szakaszában a könyvvizsgálat kiértékelése történik, maga a könyvvizsgálói jelentés kiadása, amelynek több fajtája van. Az könyvvizsgálói jelentések típusai közti különbségeket példákon keresztül is szemléltetem. Ezt követően a könyvelői oldalt ismertetem, ezen belül, hogy milyen többlet feladatokat kell ellátni a könyvelőknek a könyvvizsgálat információigényének kielégítése érdekében, illetve ebben az esetben is egy példán keresztül mutatom be, hogy milyen módon zajlik le a könyvvizsgálat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Maár Tamás
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Simon Szilvia
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beszámoló(k) könyvvizsgálata, könyvvizsgálat folyamata, könyvvizsgálati feladatok, könyvvizsgálati módszerek, számvitel
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 20. 17:49
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 20. 17:49

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet