Az Open Telekom Cloud vállalati felhőinfrastruktúrájának költség-haszon elemzése

Bajczár Benedek (2023) Az Open Telekom Cloud vállalati felhőinfrastruktúrájának költség-haszon elemzése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of bajczár_benedek_rwo2vb.pdf] PDF
bajczár_benedek_rwo2vb.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 11..

Download (1MB)
[thumbnail of titkositas_kerelem.pdf] PDF
titkositas_kerelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (227kB)
[thumbnail of BA_O_bajczár_benedek.pdf] PDF
BA_O_bajczár_benedek.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. December 11..

Download (152kB)
[thumbnail of szakdolgozat-biralat-es-javaslat_2020-szeptembertol_kulso konzulens_Domby Raymund_aláírt.pdf] PDF
szakdolgozat-biralat-es-javaslat_2020-szeptembertol_kulso konzulens_Domby Raymund_aláírt.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (487kB)
[thumbnail of Bajczár Benedek_bírálat.pdf] PDF
Bajczár Benedek_bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (288kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom bevezetőjében kifejtem, hogy afelhőalapú számítástechnika dinamikus fejlődése az informatikai paradigma átalakulását hozta el, megváltoztatva az üzleti környezetet és a szolgáltatások szállításának módját. A szakdolgozat célja az Open Telekom Cloud (OTC) költség-haszon elemzése, bemutatva azokat a szempontokat, amelyek alapján értékelhetőek a felhőszolgáltatás előnyei és gazdasági hatékonysága. A második fejezet részletezi a felhőinfrastruktúrák kialakítását, kiemelve azok különbségeit az On-Premise rendszerekhez képest. Részletesen elemzem benne a rendszerkihasználtság alapú cloud computing előnyeit és az elérhető szolgáltatási/felhasználási típusokat. A harmadik rész a Deutsche Telekom és az OTC kapcsolatát és szolgáltatásait ismerteti. Kitér a T-Systems által nyújtott szolgáltatásokra, az OTC bevezetésére és a Huawei-el kialakított stratégiai partnerségre. A részletes elemzés során a dolgozat bemutatja az aktív régiókat és a biztonsági tanúsítványokat. Ezután az OTC termékeinek részletes bemutatását végzi el, és az árazási modellek közötti különbségekre fókuszál, beleértve a "Pay as you go" és "Reserved" konstrukciókat. A szakdolgozat negyedik része mélyreható költség-haszon elemzést nyújt, kiszámítva az OTC üzemeltetési és egyéb költségeit. Az CapEx és OpEx modellek, a TCO (Total Cost of Ownership) és terminális érték analízise mellett bemutatja a portfólió egységeket és az adatgyűjtés módszereit. Az ötödik fejezet fókuszában a pénzügyi és operációs elemzés áll, beleértve a bérleti és energia költségeket régiók szerint, a szolgáltatási költségeket, marketing kiadásokat, munkabérköltségeket és bevételeket.Ennek hatodik alpontjában a dolgozat részletezi a jövedelmezőségi elemzést, szegmensekre bontva az bevételeket. Összehasonlítja a jövedelmezőségi mutatókat, a TCO-t és a terminális értéket, igazolva az innovációk hatásait, végezetül rizikó elemzést is készít. Az összefoglalás részletezi a hardver- és technikai támogatás jövőbeli kilátásait, a vendorok szerepét és a politikai feszültségek jelentőségét elemzi, kitérve a hardver tilalomra Németországban.Végezetül szakdolgozatom stratégiai döntéseket javasol az ügyfeleknek, hangsúlyozva a rugalmasságot és az alkalmazkodást az ügyféligényekhez. A záró gondolatok összefoglalják a tanulmányt, bemutatva a főbb eredményeket és a további kutatási irányokat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Domby Raymund Miklós
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Garai Ábel
Belső
egyetemi adjunktus; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: cloud, Deutsche Telekom, felhőinfrastruktúra, költség-haszon elemzés, Open Telekom Cloud, OTC
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 20. 16:37
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 20. 16:37

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet