A Royal Club Hotel Visegrád **** fenntarthatóságának bemutatása és elemzése: Az ételpazarlás kihívásai és megoldásai.

Domak Dávid Péter (2023) A Royal Club Hotel Visegrád **** fenntarthatóságának bemutatása és elemzése: Az ételpazarlás kihívásai és megoldásai. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Domak Dávid szakdolgozat végleges.pdf] PDF
Domak Dávid szakdolgozat végleges.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Domak Dávid_konzulensi_Karakasné.pdf] PDF
Domak Dávid_konzulensi_Karakasné.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (378kB)
[thumbnail of Domak Dávid opponens Kóródi Márta.pdf] PDF
Domak Dávid opponens Kóródi Márta.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (238kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatomban az élelmiszerpazarlás témájában végeztem kutatást. Az elemzés középpontjában a fenntartható ételkezelés és az élelmiszerhulladék csökkentése állt a Royal Club Hotel Visegrád **** szállodában. A bevezető részben rávilágítottam a fenntarthatóság fontosságára a szállodaiparban, különös tekintettel az élelmiszerpazarlás környezeti és gazdasági hatásaira. A kutatásom fókuszában az állt, hogy a munkahelyem által megérthessem, hogy milyen módon járul hozzá a szállodánk az élelmiszerpazarlás problémájának csökkentéséhez, különös tekintettel az innovatív megoldásokra és a tudatosabb ételkezelésre.A kutatásom széles körű volt, és nem csupán a saját megfigyeléseimen alapult. A szakdolgozatomban részletesen elemeztem mind a hazai, mind pedig a külföldi szakirodalmakat, hogy mélyebb betekintést nyerjek az élelmiszerpazarlás csökkentésének különböző szempontjaiba. A nemzetközi perspektíva és a külföldi gyakorlatok tanulmányozása segített abban, hogy a szállodánkban alkalmazható legjobb gyakorlatokat azonosítani tudjam. Ezen kívül, két interjút is készítettem a kutatásom során, amelyek kiemelt szerepet játszottak az élelmiszerpazarlás gyakorlati aspektusainak megértésében. Az interjúk során a szakmai személyzet véleményét hallgattam meg, és ezek az értékes beszélgetések hozzájárultak, a szállodai környezetben lévő élelmiszerpazarlás specifikus kihívásainak feltárásához.A kutatás eredményei alapján megállapítható, hogy bár számos pozitív fejlemény történt már az élelmiszerpazarlás csökkentése terén a szállodánkban, további intézkedésekre van még szükségünk a kihívások leküzdése és a hatékonyságunk növelése érdekében. Az élelmiszerpazarlás csökkentése terén elért eredmények mellett, a tanulmányom rávilágított azokra a területekre is, ahol további fejlesztésekre van még szükség.A kutatásom eredményei alapján megállapítható, hogy az élelmiszerpazarlás csökkentése a szállodai környezetben kihívást jelentő, de megvalósítható cél, amelynek elérése érdekében összehangolt erőfeszítésekre és átfogó megközelítésekre van szükségünk, mind a szálloda belső folyamataiban, mind pedig a beszállítók és a vendégek részéről.Tehát egy komplex megközelítésre és hosszú távú elkötelezettségre van szükség ahhoz, hogy valódi változást érjünk el az élelmiszerpazarlásunk csökkentése terén.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Karakasné Morvay Klára
Belső
főiskolai docens; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: ételpazarlás, fenntarthatóság, konyhatechnológia optimalizálás, környezettudatosság, tudatos fogyasztói magatartás, zöld szálloda
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 20. 15:05
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 20. 15:05

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet