A növényi alapú tejtermék helyettesítők szektorának fogyasztói döntései, és a márkaidentitás szerepe a szektorban

Bárdfalvy Lili (2023) A növényi alapú tejtermék helyettesítők szektorának fogyasztói döntései, és a márkaidentitás szerepe a szektorban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat.pdf] PDF
Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA KM magyar bírálati lap _Bárdfalvy Lili_Dr_Miklós_Ilona.pdf] PDF
BA KM magyar bírálati lap _Bárdfalvy Lili_Dr_Miklós_Ilona.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (310kB)
[thumbnail of Bárdfalvy Lili _ BA szakdolgozat bírálati lap BELSŐ.pdf] PDF
Bárdfalvy Lili _ BA szakdolgozat bírálati lap BELSŐ.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (296kB)

Absztrakt (kivonat)

Napjainkban egyre nagyobb nyilvánosságot kap a környezetvédelem és az egészséges táplálkozás. Ez a tendencia együtt jár a növényi alapú tejtermék helyettesítő készítmények iránti érdeklődés fokozódásával is. Egyre többen fordulnak alternatív megoldásokhoz a hagyományos ételek és italok helyettesítésére. Ezen termékek népszerűsége dinamikusan növekszik, hiszen nem csak azok a szegmensek tartoznak a célcsoport közé, akiknek érzékenység/allergia miatt van szükségük az alternatív tejtermékekre, vagy akik vegán életmódot folytatnak. Fogyasztók az úgynevezett flexitáriánusok is, akik egyaránt fogyasztanak állati eredetű tejtermékeket és növényi eredetű tejtermék helyettesítőket. Kutatásom ezen három fogyasztói szegmensre fókuszál főként, hiszen ők vásárolnak legnagyobb mértékben a növényi eredetű tejtermék helyettesítők szektorán belül.Dolgozatommal az a célom, hogy képet kapjak az említett szektor fogyasztói és vásárlói döntéseinek motivációiról, továbbá feltárjam az említett szektoron belül a márkaidentitás szerepét és jelentőségét. Ezen belül több olyan kérdésre is keresem a választ, mint például, hogy: Milyen és mekkora szerepe van a márkaidentitásnak a szektoron belül? Összehasonlítva az állati eredetű tejtermékek szektorával, a növényi alapú tejtermék helyettesítők szektorának fogyasztói szerint mely szektor megítélése a kedvezőbb? A vásárlói döntéshozatal során a szektoron belül melyek a legfontosabb szempontok és azoknak milyen szerepe van?Ezen kérdések megválaszolásával mélyebb betekintést szeretnék nyújtani abba, hogy milyen tényezők befolyásolják a vásárlói döntéseket és a fogyasztói magatartást a szektoron belül. Továbbá célom a kutatásom eredményeinek segítségével javaslatok megfogalmazása az identitás építéssel kapcsolatban, amelyek segítséget nyújthatnak a növényi alapú tejtermék helyettesítők piacán lévő márkáknak a hosszú távú céljaik elérése érdekében.Dolgozatom során mind primer, mind szekunder adatokkal is dolgozom. Dolgozatom első felében szekunder adatokat dolgozok fel, mind maga márkaidentitás szerepének, mind a választott szektornak a megközelítéséből. Olyan forrásokat használok, mint például szakirodalmi könyvek, tudományos kutatási cikkek és tanulmányok, vállalatok jelentései, online folyóiratok és statisztikai adatok. Dolgozatom második felében pedig primer adatok segítségét veszem igénybe. Ezeket online kérdőív segítségével állítom elő.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
dr. Papp Vanda
Belső
egyetemi docens; Kereskedelem Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fogyasztói magatartás, marketing, márka, márkaidentitás, növényi alapú tejtermék helyettesítők
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 20. 15:05
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 20. 15:05

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet