A fenntartható vendéglátás fejlesztési lehetőségei a Mystery Hotelben

Szabó Levente (2023) A fenntartható vendéglátás fejlesztési lehetőségei a Mystery Hotelben. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Szabó Levente_ALSZYQ_Projektmunka_2023.pdf] PDF
Szabó Levente_ALSZYQ_Projektmunka_2023.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (963kB)
[thumbnail of FOSZK_SzabóLevente.pdf] PDF
FOSZK_SzabóLevente.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (127kB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozatom során az olvasó megismerheti a fenntartható vendéglátás jelentését, annak fontosságát, illetve belátást nyer, hogy milyen módon lehet lépéseket tenni annak érdekében, hogy a szállodai reggeliztetés, illetve az éttermi folyamatok során kialakuló pazarlást csökkenteni tudjuk. A kutatásomat a szállodai szervezet bemutatásával kezdtem, kitérve a hotelek felépítésére, munkaköreire, és különös figyelmet pedig az Food&Beverage részlegre fordítottam. Összefoglaltam a reggelizés fontosságát, a szállodákban előforduló reggeli fajtákat pedig bemutattam és elemeztem. Felvezettem, hogy a bőség, a vendégek hozzáállása, illetve a személyzet intézkedéseinek hiánya mekkora pazarlást tud eredményezni, és ez milyen gazdasági és környezetei problémákat vet fel a mindennapjainkban. A dolgozat célja az volt, hogy megkíséreljem megtalálni a megoldásokat az élelmiszer hulladék csökkentésére, ehhez mély interjúkat készítettem a szálloda személyzetével, illetve méréseket végeztem a visszamaradt élelmiszerekből, amelyek a kukában landoltak. Ez a kutatás nagy jelentőséggel bír, mivel nemcsak szakmailag gazdag információkat nyújt a fenntartható vendéglátás és az élelmiszer pazarlás témájában, hanem konkrét ajánlásokat kínál a szállodák és az F&B szektor számára. Én nagyon élveztem elkészíteni, számára egyben érdekes és elszomorító volt látni, hogy a világ több pontján az emberek éheznek, és vannak helyek, ahol kiló számra öntik az ételeket a szemetesbe. Remélem, hogy idővel erre minden vendéglátó egység ráeszmél, és megpróbál minél fenntarthatóbb módon éttermet vagy szállodát üzemeltetni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: élelmiszer, fenntarthatóság, hulladék újrahasznosítás, szállodaipar, vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 20. 15:04
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 20. 15:04

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet