Szabó Levente (2023) A fenntartható vendéglátás fejlesztési lehetőségei a Mystery Hotelben. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)
PDF
Szabó Levente_ALSZYQ_Projektmunka_2023.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (963kB) |
|
PDF
FOSZK_SzabóLevente.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (127kB) |
Absztrakt (kivonat)
A dolgozatom során az olvasó megismerheti a fenntartható vendéglátás jelentését, annak fontosságát, illetve belátást nyer, hogy milyen módon lehet lépéseket tenni annak érdekében, hogy a szállodai reggeliztetés, illetve az éttermi folyamatok során kialakuló pazarlást csökkenteni tudjuk. A kutatásomat a szállodai szervezet bemutatásával kezdtem, kitérve a hotelek felépítésére, munkaköreire, és különös figyelmet pedig az Food&Beverage részlegre fordítottam. Összefoglaltam a reggelizés fontosságát, a szállodákban előforduló reggeli fajtákat pedig bemutattam és elemeztem. Felvezettem, hogy a bőség, a vendégek hozzáállása, illetve a személyzet intézkedéseinek hiánya mekkora pazarlást tud eredményezni, és ez milyen gazdasági és környezetei problémákat vet fel a mindennapjainkban. A dolgozat célja az volt, hogy megkíséreljem megtalálni a megoldásokat az élelmiszer hulladék csökkentésére, ehhez mély interjúkat készítettem a szálloda személyzetével, illetve méréseket végeztem a visszamaradt élelmiszerekből, amelyek a kukában landoltak. Ez a kutatás nagy jelentőséggel bír, mivel nemcsak szakmailag gazdag információkat nyújt a fenntartható vendéglátás és az élelmiszer pazarlás témájában, hanem konkrét ajánlásokat kínál a szállodák és az F&B szektor számára. Én nagyon élveztem elkészíteni, számára egyben érdekes és elszomorító volt látni, hogy a világ több pontján az emberek éheznek, és vannak helyek, ahol kiló számra öntik az ételeket a szemetesbe. Remélem, hogy idővel erre minden vendéglátó egység ráeszmél, és megpróbál minél fenntarthatóbb módon éttermet vagy szállodát üzemeltetni.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | projektmunka |
---|---|
Kulcsszavak: | élelmiszer, fenntarthatóság, hulladék újrahasznosítás, szállodaipar, vendéglátás |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2024. Feb. 20. 15:04 |
Utolsó módosítás: | 2024. Feb. 20. 15:04 |
Actions (login required)
Tétel nézet |