Magyarországi Szlovák kisebbség gasztronómiájának elemző bemutatása

Szeredi Jácint (2023) Magyarországi Szlovák kisebbség gasztronómiájának elemző bemutatása. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szeredi_Jácint_szakdolgozat.pdf] PDF
Szeredi_Jácint_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of szeredi jácint értékelő Bsc.pdf] PDF
szeredi jácint értékelő Bsc.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (141kB)
[thumbnail of Szakdolgozat bírálat-Szeredi Jácint-.pdf] PDF
Szakdolgozat bírálat-Szeredi Jácint-.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (129kB)

Absztrakt (kivonat)

A Dolgozat rövid betekintést nyújt a magyarországi szlovák kisebbség történetébe nagy vonalakban, betekintést nyújt ételkészítési szokásaiba, bemutatja jellegzetes ételeit.A dolgozat alapvetően gasztronómiai témájú, főleg az ételválasztékra koncentrál, ezét szükségesnek találom, hogy a szlovák konyha rejtelmeiben elmélyedjek. A szlovák konyhával foglalkozó könyvek olvasása rendkívül fontos. pl. Peter Pišťanek Egy szlovák vendéglős kedvenc receptjei, Lusztig Tamás Szláv konyha, angolul megjelent Ivana Veruzabova Czech and Slovak Food and Cooking by Ivana Veruzabova. A vendéglátás történetének megismerésér 8 a Rubovszky András-Szigeti Andor-Walkó Miklós Magyarországi vendéglátás és turizmus újkori története ad betekintést. A szakirodalom feldolgozása mellett az internetre feltöltött digitális tartalmak adnak még támpontot. Itt a szakirodalmat rengeteg plusz információval lehet kiegészíteni, valamint történeti betekintést lehet nyerni egy-egy étel eredetéről. Nem reprezentatív primer kutatást végzek a kérdőív segítésesével, hogy mennyire ismerik a szlovák ételeket és mik az étterembe járási szokásaik. Kutatásom többek között arra irányult, hogy az éttermeket milyen korosztály, milyen időközönként, milyen céllal, kivel látogatja. Kiderítettem, hogy mennyire ismerik a nemzetiségek konyháját, és hogy mennyire tájékozottak. Kérdéseimre kapott válaszok segítenek abban, hogy egy nemzeti kisebbségnek mennyi energiát kellene belefektetni abba, hogy saját kultúráját népszerűsítse.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Balog-Siposné Szöcze Anikó
Belső
Mestertanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: gasztronómia, kultúra, szlovák gasztronómia, Szlovákia, vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 20. 15:04
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 20. 15:04

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet