A Liliomkert piac és termelőinek elemzése a fenntarthatóság szempontjából

Szabó Kristóf (2023) A Liliomkert piac és termelőinek elemzése a fenntarthatóság szempontjából. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat-Szabó-Kristóf 2023.pdf] PDF
Szakdolgozat-Szabó-Kristóf 2023.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Szabó Kristóf Szakdolgozat értékelő Bsc Hegedüs1.pdf] PDF
Szabó Kristóf Szakdolgozat értékelő Bsc Hegedüs1.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (144kB)
[thumbnail of SzaboKristof_opponens_SulyokMartaJudit.pdf] PDF
SzaboKristof_opponens_SulyokMartaJudit.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (246kB)

Absztrakt (kivonat)

Napjainkban a nagyipari élelmiszergyártás negatív hatásaira reagálva, a fogyasztók körében az egészséges táplálkozás és életmód trendszerűen terjed. Az egészséges táplálkozáshoz szükséges élelmiszertermékek beszerzésére kitűnő helynek bizonyulnak a helyi termelői piacok, ahol a piac környékén élő termelők szolgáltatják a háztáji élelmiszereket. Ez a fajta regionális szintű élelmiszertermelés és elosztás, amely a rövid ellátási láncokon keresztül érvényesül, ami nagyban összefügg a fenntarthatóság fogalmával. A helyi termelői piacok kínálatát az élelmiszer termelőkön felül gyakran kiegészítik a kézműves használati és dísztárgyakat készítő árusok, valamint a szórakoztató szerepet betöltő zenészek, mutatványosok is. Ezekből a szolgáltatásokból olyan színtér alakul ki a piacon, amely önmagában megállja a helyét egy vonzó turisztikai attrakcióként. A Balaton- felvidéken, káptalantótiban található Liliomkert piac is az említett szolgáltatások színteréül szolgáló turisztikai attrakcióvá vált napjainkra. Éppen ezért dolgozatomban azt itt értékesítő termelőket és magát a piacot elemzem a fenntarthatóság szempontjából. Szakdolgozatomban öt termelővel és egy a piac vezetőjévelkészített interjú feldogozásán keresztül mutatom be a piac és a termelők jellemzőit a fenntarthatóság szempontjai szerint. A kutatás eredményeképpen olyan fenntartható termelői jellemzők kerültek a dolgozatba, mint a helyi vállalkozások közötti kereskedelmi kapcsolatok és az újrahasznosítás alkalmazásával történő alapanyagbeszerzés, a környezetkímélő csomagolóanyagok használata vagy az olyan egyéb fenntartható termelői gyakorlatok mint a hasonló termelői piacok létrehozására való törekvés. A piacot illetőleg olyan fenntartható jellemzőkkel találkozhatunk a kutatás eredményei között, mint az tény, hogy a piac élelmiszerellátó és a kínálati oldalon jelentős jövedelemtermelő funkcióval bír. Ezen kívül a dolgozatban megjelennek még a piac vezetése által szorgalmazott környezetvédelmi lépések, valamint a piac jövőjével kapcsolatos törekvések a fenntarthatóságot végig szem előtt tartva.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Hegedüs Sára
Belső
egyetemi tanársegéd; Turizmus Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fenntartható turizmus, fenntarthatóság, helyi termelők, helyi termék, termelői piac, vidéki turizmus
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Feb. 20. 15:04
Utolsó módosítás: 2024. Feb. 20. 15:04

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet