Szabó Kristóf (2023) A Liliomkert piac és termelőinek elemzése a fenntarthatóság szempontjából. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Szakdolgozat-Szabó-Kristóf 2023.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (2MB) |
|
PDF
Szabó Kristóf Szakdolgozat értékelő Bsc Hegedüs1.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (144kB) |
|
PDF
SzaboKristof_opponens_SulyokMartaJudit.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (246kB) |
Absztrakt (kivonat)
Napjainkban a nagyipari élelmiszergyártás negatív hatásaira reagálva, a fogyasztók körében az egészséges táplálkozás és életmód trendszerűen terjed. Az egészséges táplálkozáshoz szükséges élelmiszertermékek beszerzésére kitűnő helynek bizonyulnak a helyi termelői piacok, ahol a piac környékén élő termelők szolgáltatják a háztáji élelmiszereket. Ez a fajta regionális szintű élelmiszertermelés és elosztás, amely a rövid ellátási láncokon keresztül érvényesül, ami nagyban összefügg a fenntarthatóság fogalmával. A helyi termelői piacok kínálatát az élelmiszer termelőkön felül gyakran kiegészítik a kézműves használati és dísztárgyakat készítő árusok, valamint a szórakoztató szerepet betöltő zenészek, mutatványosok is. Ezekből a szolgáltatásokból olyan színtér alakul ki a piacon, amely önmagában megállja a helyét egy vonzó turisztikai attrakcióként. A Balaton- felvidéken, káptalantótiban található Liliomkert piac is az említett szolgáltatások színteréül szolgáló turisztikai attrakcióvá vált napjainkra. Éppen ezért dolgozatomban azt itt értékesítő termelőket és magát a piacot elemzem a fenntarthatóság szempontjából. Szakdolgozatomban öt termelővel és egy a piac vezetőjévelkészített interjú feldogozásán keresztül mutatom be a piac és a termelők jellemzőit a fenntarthatóság szempontjai szerint. A kutatás eredményeképpen olyan fenntartható termelői jellemzők kerültek a dolgozatba, mint a helyi vállalkozások közötti kereskedelmi kapcsolatok és az újrahasznosítás alkalmazásával történő alapanyagbeszerzés, a környezetkímélő csomagolóanyagok használata vagy az olyan egyéb fenntartható termelői gyakorlatok mint a hasonló termelői piacok létrehozására való törekvés. A piacot illetőleg olyan fenntartható jellemzőkkel találkozhatunk a kutatás eredményei között, mint az tény, hogy a piac élelmiszerellátó és a kínálati oldalon jelentős jövedelemtermelő funkcióval bír. Ezen kívül a dolgozatban megjelennek még a piac vezetése által szorgalmazott környezetvédelmi lépések, valamint a piac jövőjével kapcsolatos törekvések a fenntarthatóságot végig szem előtt tartva.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Turizmus Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | fenntartható turizmus, fenntarthatóság, helyi termelők, helyi termék, termelői piac, vidéki turizmus |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2024. Feb. 20. 15:04 |
Utolsó módosítás: | 2024. Feb. 20. 15:04 |
Actions (login required)
Tétel nézet |